Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Финансирането на раждането и хемодиализата без лимити
Автор: Екип Varna24.bg 08:55 / 17.04.2015Коментари (0)809
© Varna24.bg
Финансирането на раждането и хемодиализата да не бъде ограничавано от никакви лимити. Това поискаха вчера от Българския лекарски съюз (БЛС).

"При тези дейности няма как да има фалшиви случаи, никой не може да имитира такова нещо. Тежката процедура по интензивно лечение с интубация също да не подлежи на регулация. Няма болница, която би държала пациент на изкуствено дишане с цел да вземе пари", коментира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той обяви вчера, че е поискал от Касата да отключи 60 млн. лв. от резерва, като 25 млн. лв. от тях да са за бюджетите на болниците. Толкова бил преразходът за първото тримесечие от тази година.

Ако тези пари не бъдат разблокирани до края на годината лечебните заведения ще получават 92 - 93% разплащане вместо договорените 95%.

Д-р Райчинов постави ултиматум, че ако парите не бъдат осигурени БЛС ще оттегли подписите си от Националния рамков договор, който всяка година подписват заедно с касата. От съюза обясниха, че са били принудени да съгласуват новата методика за финансиране на болниците, която фиксира техните бюджети. Те са категорични, че няма да допуснат лечебните заведения да получат под 95% от средствата, с които са разполагали преди година. Такава опасност обаче има. Причината е, че на болниците бе платено повече от очакваното за първото тримесечие на годината.

Лекарският съюз настоява и за отблокиране на 35 млн. лв. от резерва за онколекарства. Според статистика на съсловната организация за последните години средствата, които НЗОК е давала за онколекарства са нараснали драстично - с 90%. Парите за медикаменти за домашно лечение за периода 2009-2014 г. пък са скочили почти двойно. Според д-р Райчинов това се дължало и на липса на контрол при разходването на средствата за лекарства. В края на месеца надзорният съвет на касата ще реши дали и колко средства да освободи от резерва си.

Междувременно стана ясно, че има болници с двойно по-висок одобрен бюджет. Едновременно с това други лечебни заведения са с орязани бюджети. От БЛС заявиха, че ще проверят конкретните случаи. Омбудс­ма­нът Константин Пенчев заяви вчера пред телевизия "Европа", че болниците не трябва да работят в условията на лимити, защото това е в ущърб на пациентите. Той е изразил категоричната си позиция в писмо до здравния министър Петър Москов с искане ограниченията да отпаднат.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: