Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Финансист: Колкото по-рано започнем финансовото образование на децата, толкова по-добре 
Автор: Екип Varna24.bg 13:08 / 04.10.2023Коментари (0)531
© Фокус
Колкото по-рано започнем финансовото образование на децата, толкова по-добре ще подготвим детето за самостоятелен живот. Финансите са умение като всяко друго. Това каза Рени Миткова – изпълнителен директор на компаниите на "ЕОС Груп“, в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“. 

Според нея подходящ момент да започнем финансовото обучение на едно дете е, когато то започне да проявява интерес към цифрите или със започване на училище. "Когато детето започне първи клас, започват първите пари за закуска, за учебник, което е добра школа. Можем да започнем с малки стъпки, като например джобните пари – да дадем на детето един малък бюджет, който то да управлява“, даде примери тя.  

Когато това се случи, родителите трябва да поставят определени ясни правила за какво могат да бъдат харчени тези пари и за какво не. "Трябва да разговаряме с децата за какво ги харчат. На един по-късен етап дори можем да започнем да ги въвличаме в семейните финансови задължения. Например в семейството ми обсъждаме с децата къде да отидем на почивка, можем ли да си позволим тази дестинация, по колко лева на човек можем да отделим, кои са най-бюджетните предложения, можем ли да потърсим някаква алтернатива, дали това излиза извън ограниченията ни. Това ще им служи и на тях по-нататък в живота им, те ще могат да се вписват в определена сума пари и да размишляват дали могат или не могат да си позволят нещо“, обясни Рени Миткова.  

По думите й правилното разпределение на бюджета и спестяването може да бъде култивирана у детето. "Хубаво е да го оставим първоначално да сбърка, да си понесе последиците – чака до следващия път, когато му се полагат пари. Първият естествен подтик е да изхарчат всичко веднага. Правейки това в детска възраст, можем да избегнем грешките, които аз виждам и в настоящата ми работа. Според мен е много здравословно да позволим на децата да си изживеят този стремеж, докато са деца, докато са в семейството и грешките не са толкова болезнени“, обясни Рени Миткова.  

Умението да управляваш парите си не е въпрос на малка или голяма заплата, подчерта тя. Статистиката показва, че най-често длъжници са хората с високи доходи, работещи в ІТ сферата, посочи експертът. "Това е умение, за което четем, образоваме се, практикуваме и ако сме го практикували 10-15 години в дома, това ни дава една достатъчно стабилна основа, когато станем самостоятелни и започнем да получаваме първата си заплата, да имаме знанията и уменията правилно да разпределим парите си във времето. Първата основна стъпка в управлението на нашите лични финанси е да знаем колко получаваме, колко харчим, къде отиват, да заделяме винаги една сума за спестяванията и правилно да си направим сметката можем или не можем да си позволим нещо.“  

Когато се наложи да прибегнем до кредит, трябва да вземем информирано решение и да сме наясно със своите нужди и със семейния си бюджет. "Трябва внимателно да преценим дали да ползваме кредита и как той ще подпомогне нашето благосъстояние, или е просто въпрос на каприз. Кредитите имат добра и лоша страна. Добрият дълг увеличава нашето благосъстояние. Например, купувам имот в добър район, който отдавам под наем, той запазва цената си във времето, даже и расте – този дълг е добър. На другия полюс е лошият дълг – този, който ни дърпа надолу“, обясни още Рени Миткова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: