Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Финансист за ефекта от вдигането на лихвите: Положителното е, че нямаше безхаберно харчене
Автор: Цвети Тончева 19:05 / 01.12.2023Коментари (0)992
©
Положителният резултат от лихвената политика е, че се вдигнаха лихвите рязко, лимитира се кредитоспособността на банките, лимитира се и възможността на хората и на институциите да взимат кредити, или по-точно да взимат кредити на удобни за тях нива. Това коментира в рубриката "Парите ви на фокус с БФБ" по Радио "Фокус" Мехмед Дикме – финансист, портфолио мениджър в "Експат Асет Мениджмънт". "Нямаше го това безхаберно харчене, нямаше го това да се тегли на нула процента и да си купя нов плазмен телевизор, вече седми в къщата. Така че донякъде това е положителната страна", каза още финансистът.

Отрицателната страна, според него, е от факта, че още не е влязъл напълно този ефект от вдигането на лихвите. Имотният пазар все още е много висок. В САЩ започва да пада, но все още не са го усетили, че лихвите са много високи, все още няма много рестриктивност. Това лека-полека ще започва да се усеща, защото ефектът от вдигане на лихвите се усещат 3-6-9 месеца по-късно. Очакванията към този момент са да се задържат лихвите и вече във второто тримесечие лихвите да почнат да падат.

"Виждаме че икономиката в САЩ може би малко намалява своя ход, но все още седи на едни добри нива. Така че не вярвам Федералният резерв в САЩ да се опита да вдигне с още 25 точки или 50 точки лихвите само единствено, за да събори икономиката и да падне инфлацията прекалено ниско. Това за мене би било глупав вход на Фед. От европейска гледна точка въобще не виждам причина да се вдига с 25 точки лихвите. Зимата току-що започва, може би инфлацията ще се вдигне до една степен, но не очаквам да бъде твърде висока. Вече наближаваме цялостно в Европейския съюз инфлацията, която ЕЦБ очаква", каза Дикме.

По думите му, китайската икономика е съвсем различна. Те бяха в съвсем различен цикъл. Когато Западът вдигаше лихвите, те сваляха лихвите, и техният проблем е съвсем различен – той е повече с доставката на Запад. Проблемът на Китай е с рестриктивността на Запада към китайките продукти, към Китай като цяло.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: