Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фирма от Пловдив продаде на жена прахосмукачка за 7500 лева
Автор: Екип Varna24.bg 10:31 / 25.09.2020Коментари (499)2472
© btv
Перяща прахосмукачка за над 7 000 лева може само на място да бъде закупена на половин цена. Такава промоционална оферта предлага фирма на възрастни хора. Сигналът беше изпратен до бТВ. Преди седмица по телефона на 79-годишната Лиляна Господинова от Вършец звънят от непознат номер и я канят на презентация на стоки за бита. Откъде са взели телефонния ѝ номер тя не знае.

На промоцията отиват и други хора от Вършец, сред които Лиляна е избрана като печеливша. "Той ми казва: "Вие сте този човек, който печели, какво искате?“. Отговорих му, че прахосмукачката е много добра. За нея, вика, ще Ви дадем и подарък, и отстъпка", разказва Лиляна за преживяното по време на презентацията.

Жената се подписва под договор за покупка на прахосмукачка с редовна цена седем хиляди и петстотин лева, с отстъпка от три хиляди и осемстотин лева при закупуването й на място и с готварски уред на стойност две хиляди и осемстотин лева като подарък.

Тя обаче не разбира, че има почти осемнайсет процента лихва върху сумата за прахосмукачката при разсрочено плащане. Това го разбират близките й, когато прочитат договора.

"Всъщност се оказва, че сумата не е такава, каквато казват те, че ще бъде. Карат я да подпише договор, който тя не е прочела, набързо-набързо, качват я в колата, оставят я с продуктите тук, при което тя разбира, че всъщност не е така", казва Мариела, близка на потърпевшата.

Лиляна отчита пропуска си, че не е прочела под какво се подписва и не е осъзнала навреме, че с пенсия от малко над триста лева и с банков кредит трудно ще изплаща скъпите подаръци за децата си.

"Казвам им, че имам и заем, дали ще може да се прехранвам? Ще може, вика, и това ми бяха приказките с тях. Повече ме караха да подписвам", разказва потърпевшата.

След разопаковане на стоките – без да са ползвани, семейното решение е да се върнат в редовния четиринадесетдневен срок от сключването на сделката. Започват дълги разговори с фирмата.

"Многократно звънене в рамките на три дена, в които нас ни е нямало, тя е звъняла и те са й затваряли телефона: "Ще се свърже някой с Вас, не можем ние", казва Мариела.

Фирмата, продала стоките на Лиляна, е "Велмакс лукс" с адрес в Пловдив. Неин собственик е полски гражданин, който не пребивава в България. 

"Това е пазар. Предлага се нещо. Ако иска, клиентът си го купува, ако иска, не си го купува. Всеки може да си прецени какво иска да си купи и какво не. За нас това няма никакво значение кой колко взима пенсия. След като е одобрен от банката кредитор, за нас няма пречка да подпишем договор", заявява адвокатът на компанията Атанас Костадинов.

От фирмата твърдят, че и в момента потърпевшата възрастна жена може да се откаже от договора.

"По принцип по закон отказът от такъв договор се прави с изпращане на изявление на отказ от такъв договор. Това го пише в закона, пише го и в самия договор, който госпожата има. Най-лесно е да отиде в пощата и да си изпрати заявле
нието за отказ. И въпросът да се приключи. До момента при нас такъв отказ не е постъпвал", казва адвокат Костадинов.

"В договора пише, че след седем дена тя заплаща неустойка – десет процента на оригиналната цена, която е седем хиляди и петстотин“, отбелязва обаче Маринела и допълва, че не знае какво е основанието за тази неустойка.

"Те казват, че продуктът е с нарушена опаковка – тя не е нарушена опаковка, тя е просто отворена, кутията е просто разопакована и затворена обратно. Нито вътре нещата са пипнати, нито са разместени, няма нищо такова. Те я карат да плати тази сума по банков път и тогава да изпрати прахосмукачката. Дори да я изпрати по-рано, те няма да я приемат и колкото пъти да изпраща, те няма да я приемат обратно", казва Маринела.

Близките на Лиляна смятат, че подобни скъпи стоки умишлено се предлагат на възрастни клиенти.

"Тя не е могла да си направи сметката, това си е лично нейна грешка. Да, разбира се, те знаят, че възрастните хора лесно могат да бъдат излъгани", казва Маринела.

"Това е класически случай! Случва се с възрастни хора, ние затова предпочитаме да нямаме като цяло такива клиенти, защото те са много уязвими впоследствие и много податливи на внушения от техните роднини! Прибират се вкъщи, награбват го деца, внуци – как може, това е много скъпо, ти знаеш ли как ще го изплащаш?", репликира адвокатът на "Велмакс лукс" Атанас Костадинов.

Стоките на фирмата вече са изпратени обратно от Вършец към Пловдив.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Добре де,тези възрастни хора под възглавницата ли държат толкова много пари,като им звъннат, готови да тръгнат по различни семинари,трябва да имаш мнооого пари,че да не ти направи впечатление сума от 4000,7500лв и то у нас в България
0
 
 
Подобна прахосмукачка от добра и утвърдена марка е 300 лв, 1000 да ги сложим, какви са тия чудесии по 7 000, 4 000, това е абсолютна измама
0
 
 
Страшни са. И аз бях на тяхна презентация. Спечелих кутия за лимон- наистина беше безплатна. За останалото беше ясно, че е прах в очите. Модерни измами. ;)
0
 
 
Леле майко какво направихте бе рџ?…рџ?…
0
 
 
ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ НЕ ВИРЕЕХА ТАКИВА МОШЕНИЦИ ПО ОБЯСНИМИ ПРИЧИНИ-БЕЛЕНЕ
0
 
 
Никъде в света няма прахосмукачка, която да струва толкова пари!!! Тия "фирмаджии" трябва да ги забранят!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: