Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фондация "Даная" ще съди държавата, ето защо
Автор: Петър Дучев 11:14 / 01.05.2024Коментари (0)1233
©
Фондация "Даная" ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частно лечебно заведение "Мама и аз" преди завършването на бъдещата национална детска болница.

С това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи.

Само преди няколко месеца по искане на МЗ и с подкрепата на Европейската инвестиционна банка беше изготвен Анализ на нуждите от детска болница. Този анализ посочва, че в България липса финансово и кадрово обезпечаване дори за една детска болница в град София.

Въпреки това служебното правителство е одобрило днес искането на "Търговска лига – Глобален аптечен център“ АД в град София да създаде многопрофилно лечебно заведение "Мама и Аз“. Това на практика ще саботира и без друго мъчителния процес на изграждане на национална детска болница, въвеждаща съвременните стандарти за детско здраве.

Скандално е, че именно служебното правителство си позволява да взема стратегически решения и то само дни, след като встъпи в длъжност, за да подготви поредните предсрочни парламентарни избори.

През 2022 г. силният обществен натиск спря одобрението на проекта за частната болница "Мама и аз“ с основния аргумент: изграждането на частна детска болница преди националната ще обезкърви системата, която страда от хроничен недостиг на лекари и сестри. Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност.

Липсата на ефикасни и отговорни решения за Националната детска болница на фона на фалшивата загриженост за демографската криза означава само едно: държавата се отказва от задълженията си да осигури качествено детско здравеопазване и не иска да има национална детска болница. Или означава, че обслужва интереси, които са различни от обществените.

Не е оправдание за решението на това служебно правителство твърдението, че в болницата, наречена "Мама и аз“, ще има само 40 легла за деца. Защото липсва механизъм, по който държавата да гарантира, че леглата и отделенията за деца няма да бъдат увеличени вътрешно и "според нуждите“до размера на разрешените над 400 такива.

Липсва и обществено доверие, че институциите са в състояние да гарантират кадровото обезпечаване на националното детско здравеопазване, след като проспаха и последните 40, и последните 5 години от началото на Националната гражданска инициатива за истинска детска болница.

За съжаление, т.нар. обществен съвет не изпълни мисията си да осигури ефективен и контролиран от гражданите процес на изграждането на Национална детска болница. Фондация "Даная“ предупреди за опасността този съвет да бъде използван като параван за взети по непрозрачен начин институционални решения. Днес виждаме резултатите.

Децата ни, тяхното здраве и образование не са най-ценното за държавата. Срамно е. Цинично е. Престъпление срещу бъдещето на нацията е.



Още по темата: общо новини по темата: 51
14.05.2024 »
10.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Бюджет 2024
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: