Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фотографът инж. Цветомир Цолов за снимането на диви животни: "Човек трябва да "улови мига"
Автор: ИА Фокус 12:20 / 15.01.2023Коментари (0)1240
© ЮЗДП
"Човек трябва да "улови мига“, нищо не можеш да композираш и да повториш!“. Това каза фотографът инж. Цветомир Цолов за снимането на диви животни пред Югозападното държавно предприятие.

Любим момент на фотографа е да успее да заснеме "сватбуването“ на елените на територията на ЮЗДП.

Когато човек погледне кадър на диво животно, заснето от Цветомир, неминуемо си задава въпроса: Как е успял да се доближи толкова близо, за да улови емоцията? Често на кадъра се вижда дъха на елена и имаш чувството, че самият ти си попаднал в дивата притода, на сантиметри от обитателите и.

Всъщност, за да успее да пресъздаде това, е нужна добра техника, но и не само. Цветомир Цолов започва да снима веднага след завършването на средното си образование, когато си купува един обикновен фотоапарат. Като студент отива на бригада във Великобритания и със събраните пари си купува първия професионален апарат. От 11 години се занимава професионално с фотография, а през последните 2 снима на територията ЮЗДП. От малък обича гората и дивите животни, а сред природата, освен че работи, намира и своя "тих пристан“.

"В това забързано и натоварено ежедневие, всеки час, прекаран сред природата, ме зарежда с много положителна енергия, с доброта и любов“ – казва той. "В ЮЗДП има богата природа и голямо биоразнообразие. Голяма природа и голяма красота! Любими са ми местата с много дивеч, на територията на предприятието имам десетки такива места“.

Обича да снима елени – лопатари и благородни. В есенния период заснема така наречените "сватби“. Тогава женските екземпляри се разгонват, а мъжките ги оплождат, а това е придружено със силен рев от страна на мъжките и с ожесточени борби. Еленът лопатар се слави с това, че боят за оплождане на много женски е яростен. Интересът на фотографа е насочен към мъжките екземпляри, които са изключително красиви, особено по време на така нареченото "сватбуване“. Тогава се получават най-хубавите кадри.

В повечето случаи заснемането се провежда на сериозна дистанция, въпреки че всеки фотограф се стреми да я намали всячески. Не един или два пъти Цецо е правил опити да се доближи максимално до обекта на своите снимки. И често е успявал. Опознал е поведението на животните и си служи добре дори с природните явления към дадения момент. Много е важна посоката на вятъра, разказва ни творецът, ако духа в посока към животните, те усещат човешкото присъствие и мигновено изчезват. Трябва да имаш голямо търпение и да се опиташ да се доближиш най-близо. "Успявал съм да вляза директно вътре в "сватбата“, както на елена лопатар, така и на благородния елен. Доближавал съм ги до разстояние от 5 метра. Когато, вътре в гората, влезеш в едно такова "сватбовище“, мъжките реват, женските тичат, буквално гората ври и това е едно невероятно чувство, в момента съм настръхнал, пресъздавайки тези мои изживявания“. Заснемането на диви животно е много сложно, защото се случва миговено. Човек трябва да "улови мига“, нищо не можеш да композираш и да повториш. Понякога е нужен и късмет, но той спохожда добре подготвените, знаещите и можещите хора, категоричен е Цветомир Цолов.

Всеки път адреналинът го тегли все по-близко към животните. Имал е няколко атаки в гората, тогава трябва да се действа мигновено и решително. Не трябва да забравяме, че това са диви животни, не трябва да прекрачваме границата, след която животното се чувства уязвимо и е готово на атака. Разказва ни за едно от "нападенията“: "От 40 метра дистанция ни нападна животното, с ловния водач успяхме да скочим в джипа секунди преди сблъсъка с глигана. Дори в момента, в който се оттегляхме, животното продължи да напада“.

На територията на ЮЗДП елените (лопатар и благороден), муфлонът и дивата свиня са с изключително добри заложби. В Държавно горско стопанство "Дикчан“ е интересно да се заснеме глухар, в "Осогово“ е снимал прекрасна сърна.

Обича да снима всички животни и търси нови видове, които не е заснел. "Мечтая да срещна в диво състояние вълк по светло, което е почти невъзможно, но човек вярва в мечтите си!“








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: