Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Френският адвокат на Баневи: Те не искат да се върнат в България
Автор: Екип Varna24.bg 08:52 / 16.11.2018Коментари (2)1668
©
Ще бъдат ли екстрадирани семейство Баневи в България и какви ще са основните козове на защитата им? С френския адвокат на бизнесмените Венсан Пенар разговаря кореспондентът на bTV във Франция Десислава Минчева.

Вижте разговора:

В какво състояние са в момента г-жа и г-н Баневи? Какво са последните новини от тях?

– Добре са, като се има предвид, че са за първи път в затвора. Но са оптимисти. Децата обаче им липсват. 

Кога ги видяхте за последен път?

– Видях ги онзи ден, 14 ноември, в Апелативния съд в град Ех ан Прованс. 

Има ли физическа промяна в тях отпреди 2 седмици?

– Не, никаква. Неприятно е обаче, че от 2 седмици са с едни и същи дрехи.  Естествено, Баневи не са предвидили, че ще бъдат задържани. Изненадата е пълна. На летището в Ница са сами с трите си деца. Когато ги задържат, полицията се обажда на техен приятел, който идва спешно да вземе децата.  

Разкажете ми за ареста на Баневи. Снимани ли са били? Имало ли е много полицаи? 

– Да, имало и доста полицаи. Това е нормална подготвена процедура във Франция. Френската полиция е знаела, че Баневи тръгват за България. И просто ги чакат на летището. Семейството идва до гишето. Идват полицаите и им казват: Имаме Европейска заповед за арест. Задържани сте! Това е всичко. Няма насилие, никой не се е противопоставял. Няма агресия, но Баневи са задържани пред много хора и пред децата им. Не е имало журналисти, никаква публичност.

– Слагат ли им белезници?

– Такава е френската процедура, винаги се слагат белезници.

Вие познавахте ли семейство Баневи преди ареста?

– Изобщо не ги познавах. Обадиха ми се в деня на ареста им, за да ги защитавам.

– Защо според Вас точно Вие бяхте избран?

– Защото съм адвокат в Южна Франция и защото имам добър опит с европейски заповеди за арест.  Ролята на френския съд в момента не е да се занимава с това дали Баневи са виновни или не. Това не е неин проблем.  

Каква конкретно е Вашата роля в защитата? 

– Ролята ми е да предам становището на клиентите ми. Искат ли Баневи да се върнат в България? Не. Отговорът за момента е "Не". Те не са съгласни с искането за връщане на българските съдебни власти и го заявяват пред френските. Първата ми цел е да получа всички документи около Европейската заповед за арест и да проверя дали са изрядни, както и да потърся дали има причини френският съд да каже: "Отказвам да върна семейство Баневи на българските власти.

Какви са аргументите ви?

– Имам два основни. Първият касае процедурата около заповедта. Дали разполагаме с цялата информация, за да я уважим. Това ми е първата работа като адвокат. И втората – да проверя дали няма други причини, освен заявените от българските  власти, за да поискат връщане на Баневи.  Проблемът е, че Баневи са задържани в момент, в който се връщат в България. Нормално, полицейските и съдебни власти в България и във Франция са във връзка, за да знаят къде са Баневи и какво правят. Мисля, че България е знаела, че те се връщат. Логичен е въпросът защо са задържани във Франция, след като се връщат в България, която ги издирва. 

Целта ни е да извадим аргументи пред следствието, заради които може да бъде отказано предаването на Баневи на българските власти. Или поне да се зададат нови въпроси на България. Трябва ни допълнителна информация, за да сме сигурни, че процедурата отговоря на правилата.

Кои са важните дати оттук нататък?

– Арестувани са на 26 октомври. В същия ден са представени на главния прокурор в град Екс от Прованс, 6 дни по-късно – на следствието. От този момент нататък има срок от 60 дни, в който следствието трябва да даде становище. След това, ако има съгласие от арестуваните да бъдат предадени, това се прави в 10-дневен срок. Но ако арестуваните обжалват решението на съда от Екс от Прованс, тогава Касационният съд разполага с 30 дни, за да се произнесе. Тоест имаме максимум 100 дни от момента на ареста до момента на предаването. Ако следствието или Апелативният съд не приемат искането за предаване, процедурата просто се прекратява. И тогава задържаните няма да бъдат предадени на българските власти.



Още по темата: общо новини по темата: 16
01.11.2018 »
26.10.2018 »
26.10.2018 »
27.08.2010 »
29.07.2010 »
28.07.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ами те си плащат хората и получават съответната услуга.Има ли изобщо някой от тяхната категория,който да е получил справедливо наказание ? Защо ли...?
Aнонимен
на 16.11.2018 г.
+5
 
 
това е целта да разиграват цирк. уж ще ги арестуват. прав е адвоката като са знаели, че ще идват в България защо ги арестуват във франция. значи не искат да ги арестуват а само да пишат актив, че вършат работа. и така ще ги пуснат, ще им се размине и повече няма да дойдат в България. ще си живеят спокойно и ще си харчат незаконно придобитите пари. същата работа ще стане и с арабаджиеви. хвърлят прах в очите на народа.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: