ГДБОП разкри група за компютърни измами, "иззеха“ криптовалута за около 5 млн. лв.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:20 / 26.11.2018
2111
Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 5 милиона лева. Действията са осъществени под ръководството на Специализираната прокуратура. В хода им са извършени претърсвания на компютри, ползвани от български граждани, обект на разследването, и е "иззета“ криптовалута за около 3 милиона долара (равняващи се на около 5 млн. лева).  Образуваното в края на юни 2018 г. досъдебно производство по случая и резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в Европа.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на три лица, след като на 22 ноември 2018 г. бяха иззети ползвани от тях компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били използвани в незаконната схема за придобиване на криптовалута. Иззет е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната дейност.

Открити са също множество цифрови комбинации - кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута).

Тримата обвинени са действали изключително професионално и конспиративно. Използвали са иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече, високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута.

С определение на Специализирания наказателен съд на двама от обвинените са взети мерки за неотклонение "задържане под стража“. На третия участник наблюдаващият делото прокурор е определил "парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Свикаха второ заседание на парламента за деня заради президентско...
4-дневната работна седмица ще бъде катастрофа за държавата, смята...
Експерт предупреди: Внимавайте, ако повече от 30% от месечните ви...
Сергей Станишев обратно в България, каза дали ще участва в избори...
Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в п...
Доставена е поредната военно-техническа помощ за Украйна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).