Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ГЕРБ предлага двама съдии, двама прокурори и адвокат за ВСС
Автор: Екип Varna24.bg 14:36 / 16.06.2017Коментари (0)1220
© БГНЕС
Двама върховни съдии, двама прокурори и адвокат са предложенията на ГЕРБ за членове на Висшия съдебен съвет. Това стана известно на брифинг на председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Имената се съобщават няколко дни преди изтичането на крайния срок за номинации.

Народното събрание трябва да излъчи 11 души, като за първи път депутатите трябва да правят предложенията си за конкретната колегия. Изслушването и изборът вероятно ще са в началото на септември

Кои са кандидатите

За съдийската колегия ГЕРБ издигат заместник-председателят на Върховния административен съд и вече веднъж член на съвета - Боян Магдалинчев. Последно той беше кандидат за Конституционния съд от квотата на върховните съдии, но те посочиха заместник-председателя на ВКС Таня Райковска. Магдалинчев завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1978 г. 

Една година е стажант съдия в Окръжен съд-Благоевград, след което става юрисконсулт в Горско-стопански комбинат в Благоевград. От 1982 г. последователно е съдия в Разлог и Гоце Делчев. От 1998 г. до 2003 г. е член на ВСС, след което става съдия във Върховния административен съд. 

Другият върховен съдия, който ГЕРБ издигат е Вероника Имова от наказателната колегия на ВКС, която е председател на комисията по атестиране. Тя е във върховния съд от 1997 година. Номинираните за прокурорската колегия са Калина Чапкънова - административен ръководител на Окръжна прокуратура - Бургас. Чапкънова е започнала кариерата си в районната прокуратура в Айтос. Заемала е всички длъжности до ниво окръжна прокуратура. Водила е разследването по атентата на летището в Бургас.

Следващият кандидат, който ГЕРБ издигат е Гергана Мутафова - ръководител на Районна прокуратура - Пловдив. Тя беше сред номинираните и от квотата на прокурорите, но не беше избрана. За нея Данаил Кирилов заяви, че "е с ясни позиции за преструктурирането на прокуратурата". "Смятаме, че с тази подкрепа и с позицията и авторитета, който тя има сред районните прокурори, тя би била успешен участник във ВСС".

Преди няколко дни стана известно, че Георги Марков от ГЕРБ е внесъл номинацията на Мирослав Джеров. Джеров е адвокат от 2000 г. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски", а преди това Музикалната академия "Проф.Пано Владигеров", специалност "кларинет".

"В резултат на обсъждане, селекция, коментари и анализи смятаме, че сме подбрали юристи с безупречна репутация и огромен професионален опит", заяви Кирилов. Той обяви, че ако те бъдат избрани, ще допринесат за развитието на този орган.

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: