Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ГЕРБ ще инициира обсъждане за въвеждане на Европейска карта за хора с увреждания, която гарантира равен достъп
Автор: Екип Varna24.bg 13:46 / 11.11.2022Коментари (0)604
©
Народни представители от социалната и здравна комисии в НС от ПГ на ГЕРБ - СДС се срещнаха с хора с увреждания от Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт (БАРИС), съобщават от пресцентъра на партията.

На срещата бяха обсъдени проблеми на хората с увреждания, свързани с освидетелстване и преосвидетелстване от ТЕЛК и НЕЛК. По време на разговора двете страни обсъдиха и предстоящата работа на НЗОК по изготвянето на нов списък с медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения за хора с увреждания. Представителите на ГЕРБ поеха ангажимент да поискат изслушване на директора на НЕЛК в Народното събрание, тъй като липсата на редовно правителство и ясна последователна политика за хората с увреждания създават разнопосочни очаквания и силна демотивация в настоящата система. Народните представители коментираха, че е нужен строг парламентарен контрол, тъй като проблемите се трупат лавинообразно, а разрешаването им се прехвърля от една институция в друга. Конкретните казуси, които разказаха представителите на БАРИС, ще бъдат оформени във въпроси към здравния и социалния министри. Народните представители поеха ангажимент да инициират законодателни промени в Закона за хората с увреждания, които да гарантират получаването на финансова подкрепа от тях със задна дата, за да не бъдат ощетявани в процеса на преосвидетелстване. Ще бъде организирана и кръгла маса с международно участие и с всички заинтересовани страни, за да се обсъдят възможностите за въвеждане на Европейска карта за хората с увреждания.

Такава карта в момента се тества пилотно в осем държави от ЕС като доброволна система за взаимно признаване на статута на хората с увреждания и някои свързани с това обезщетения. Картата ще гарантира равен достъп до улеснения у дома и в чужбина за тези хора, главно в областта на културата, свободното време, спорта и транспорта.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: