ГЕРБ зачерква Варна като транспортен център

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (27)
11:08 / 12.09.2011
12446
Правителството на ГЕРБ зачерква Варна като транспортен център на страната и не я предвижда в приоритетните проекти, по които ще търси финансиране от ЕС след 2013-а. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски, който заяви в курорта Златни пясъци, че магистрала "Черно море" може изобщо да няма.

"Не знам дали ще е с параметри на магистрала, или ще е четирилентов път", заяви той. Министърът не пропусна да каже, че строителството на трасето ще стане "евентуално" в следващия програмен период на програмите за финансиране на ЕС. Това пренебрегване на транспортната връзка между Варна и Бургас, която се предвижда да има и трансгранично значение, става на фона на очакването след 2013 г. парите за българските проекти по оперативна програма "Транспорт" да се увеличат с 15 до 20%.

По отношение на международните транспортни коридори правителството на ГЕРБ се е съсредоточило да направи връзка между сръбската и турската граница. "Дай Боже да имаме в следващия период по-голям бюджет, за да можем да направим такива хубави проекти и в Северна България", коментира министър Московски.

Обновяването на жп линията Варна - Русе по негови думи ще стане отново евентуално, при наличие на ресурс. За сметка на това още през 2014-а между Пловдив и Бургас ще тръгне първият влак у нас, който ще развива скорост 160 - 200 км/ч.

Без магистралите "Хемус" и "Черно море" Варна остава глуха провинция, заяви още в края на март министър-председателят Бойко Борисов. Тогава той дори използва по отношение на града ни думата "село", с което постави в доста неудобно положение местните функционери на ГЕРБ. В крайна сметка те обясниха на варненци, че думата не била казана като обида, а като предупреждение. "Варна трябва да знае, че не влезем ли в оперативна програма "Транспорт", никога няма да има магистрала. Никога. И ще останете една провинция в сравнение с Бургас, Хасково, другите градове, където ще минат "Тракия", "Марици"-те и ще се концентрира туризъм и бизнес, и всичко останало. Ако искате да се връщат старите - Станишев, Доган и компания, ще си стоите село - и вие, и всички останали, така както го заварихме", заяви през март Бойко Борисов във Варна.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (27)

Още по темата (18):
12.09.2023 Важни новини за строежа на магистрала "Черно море", която ще свърже Варна и Бургас
01.02.2021 НФСБ: АМ "Черно море" трябва да остане приоритет и за следващото управление на страната!
01.02.2021 Подготвя се идеен проект за строителството на АМ "Черно море", няма да минава през населени места и курорти!
31.10.2019 Експерт: Инвестиции в проекти като бул. "Левски", АМ "Хемус" и "Черно море" са ключови за развитието на туризма във Варна
22.03.2019 Няма интерес за публично-частно партньорство за градежа на АМ "Черно море"
30.08.2018 Областният: Пътят Варна-Бургас е сред най-опасните в страната, решението е АМ "Черно море"
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).