Габриел: Ирландия подкрепя България за присъединяване в ОИСР и еврозоната

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:41 / 15.03.2024
1363
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с председателя на Еврогрупата и министър на обществените разходи, националния план за развитие и реформи на Ирландия Паскал Донахю по време на работното му посещение в България, съобщиха от МВнР.

"България и Ирландия са стратегически партньори и съюзници, като двустранните ни отношения се характеризират с конструктивен политически диалог и развиващо се търговско-икономическо сътрудничество. Благодаря на министър Донахю за подкрепата, която страната ни получава от Ирландия за присъединяване към ОИСР и еврозоната – водещи за България приоритети", заяви Мария Габриел.

Сред обсъжданите теми бяха и намаляването на инфлацията, засилването на сътрудничеството с държавите от Г-7, както и утвърждаването на България като партньор на Ирландия в региона на Югоизточна Европа.

Вицепремиерът постави акцент върху това, че разширяването на еврозоната ще даде положителен сигнал на източноевропейските страни във времена на геополитически предизвикателства. Тя наблегна и на предстоящата мащабна комуникационна кампания за въвеждането на еврото, която ще открои ползите за икономиката и гражданите.

"С общи усилия, работа в екип и споделен опит от държави като Ирландия можем да откроим положителните страни на присъединяването към еврозоната, като приноса за стабилността на банковата система и ползите за гражданите и бизнеса. Присъединяването на България към ОИСР и еврозоната е възможност за страната ни да взема решения наравно със своите партньори", заключи Мария Габриел.

Виж коментарите (0)

Още по темата (420):
14.05.2024 Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят в управлението някакви талибани
14.05.2024 Икономическият министър успокои за въвеждането на еврото у нас
14.05.2024 България има реалистични шансове да приеме еврото през 2025 г., но трябва да изпълни няколко условия, категоричен е гуверньорът на БНБ
13.05.2024 Доц. Йосиф Аврамов: България е пълноправен член на ЕС, засега обаче не е пълноценен
13.05.2024 Експерт с важна информация за понижаването на лихвите на Европейската централна банка
13.05.2024 Бивш икономически министър изненада всички: 1 януари 2025 г. е все още изпълнима дата за влизане в еврозоната
Още новини от Национални новини:
Земетресение люшна България
Ето колко от българите нямат банкови сметки
На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит...
Звезда е в социалните мрежи, но не с пластичните си интервенции, ...
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...
Майката на оцелялата от катастрофата в Пловдив: Стана чудo!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).