Ген. Събев: Командният център на НАТО ще е от полза за България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (16)
11:13 / 08.02.2015
585
Командният център на НАТО в България ще е от полза за страната. Това заяви в "Тази неделя" по bTV бившият военен представител на България в алианса генерал Съби Събев.

Издържането на 30-40 чиновници ще донесе много по-големи ползи. Командният център ще усили границите на България, коментира той. Ген. Събев припомни, че променената среда и намесата на Русия в Украйна е създала опасения в източните страни - най-вече прибалтийските държави, Полша и Румъния, че е възможен такъв сценарий и на други места в Европа.

"Много политици не го разбират или не желаят да го разберат - има стратегическо предизвикателство пред европейската сигурност. Анексирането на Крим ще има дълготрайни последици", заяви той.

"Русия обяви НАТО за основен противник. Това означава, че Москва възприема всички страни, включително България като противник. Русия милитаризира Крим, Русия провежда мащабни учения. Може ли НАТО да остане безучастно към това струпване на военна сила", попита генералът.

Репортерът на bTV Габриела Наплатанова припомни, че от влизането на България в НАТО, тя е част от алианса и той не е нещо чуждо. Всяка военна база в България от присъединяването ни преди почти 11 години, е база на НАТО, отбеляза тя. И припомни, че командният център не е база, а ще бъде свързващо звено.

Двамата коментираха, че заплахата за България идва не само от кризата в Украйна, но и от юг, където "Ислямска държава" набира сила.


Виж коментарите (16)
Още новини от Национални новини:
Петима са задържани у нас за злоупотреба с еврофондове
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Борисов обясни на Делян Добрев защо е направил сглобката
Служебният премиер: Беше постигната договореност за допълнителни ...
Делян Добрев в Хасково: Не живеем в облаците като тях с пици на к...
Ето ги верните отговори на матурата по БЕЛ за зрелостниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).