Генерал Мутафчийски бил на косъм от смъртта по време на мисия в Афганистан

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:26 / 03.05.2020
2637
Ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и шеф на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, е спасил десетки животи по време на дългогодишната си практика като хирург, но признава, че е преминал и през почти толкова критични моменти, изпълнявайки дълга си.

Едно от най-страховитите преживявания на генерала се случва по време на бойна мисия в Афганистан през 2006 г., където той е изпратен заедно с нашите рейнджъри. Тази мисия за малко не се превръща във фатална, след като палатката, в която Мутафчийски и българската група се събират да празнуват настъпващата нова 2007 г., едва не е взривена. Докато честват празничната нощ, към тях е изпратена ракета, която избухва само на 200 метра встрани от българската палатка. Въпреки това гледката на руини и пламъци е потресаваща.

"Ако мерникът беше малко по-точен, можеха да убият 500 души, в това число и мен“, спомня си проф. Мутафчийски. За да запомни завинаги подаръка, който Бог прави на него и българската военна група тогава, до ден днешен си носи кръстче от Афганистан и смята, че човек трябва да вярва.

Не по-малко драматична е мисията му в Ирак, където за пръв път се сблъсква с грозното лице на войната след атентата в Кербала през 2003 г. "За 2 часа бяхме готови за тръгване, аз оглавих екипа за медицинска евакуация на пострадалите“, разказва Мутафчийски. За Ирак заминава заедно с тогавашния началник на Генщаба ген. Колев и министъра на отбраната по онова време – Николай Свинаров. От София до Багдад летят с "не много надежден самолет“, а до Кербала – с хеликоптер. Истинският ужас идва, когато ги прибират от летището и ги качват в автомобил, чийто шофьор карал с над 100 км в час по изключително разбити пътища, съобщава "Ретро".

"Когато попитах защо с толкова висока скорост, ми казаха, че така по-трудно ще ни улучат, ако стрелят по нас с гранатомет“, разказва генералът, спасил десетки животи и като военен хирург под дъжд от куршуми и ракети.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...
Цената на природния газ през май: КЕВР очаква понижение с около 5...
Увеличиха заплатите на тези служители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).