Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Ангелов, БСП: Имам три приоритета, които напълно обхващат спектъра на младите хора
Автор: Йоланда Пелова 11:58 / 12.09.2022Коментари (0)855
© Фокус
Георги Ангелов – втори в листата на "БСП за България“ в 23 МИР и зам.-председател на Младежкото обединение в БСП, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Г-н Ангелов, какво ви мотивира, вие сте млад човек, да се занимавате с политика?

Аз постъпих в БСП на 18-годишна възраст. Много от моите приятели ми задават и до момента, вече се занимавам 7-8 години с политика. Това, което ме мотивира, е, че лявата идея в България някак си отсъстваше. И благодарение на Младежкото обединение, на младите хора в България, успяваме да отстояваме левите идеи на хората. Защото ако се върна назад към корените си, БСП е възникнала, за да защитава интересите на трудещите се, на работниците, на служителите. И това, което се опитваме и днес с младежите, е да се върнем обратно към корените си да можем да представляваме наистина тези хора – хората, които ходят всеки ден на работа от 08.00 до 17.00 часа, и до по-късно, работят по 8, по 10, по 12 часа, и когато се приберат в къщи, продължават, как да платят сметките си. Ние работим за онеправданите, за онези, които не могат сами да помогнат на себе си. Това е нашата кауза, и тя продължава и да е моя лична кауза и до днес.

Вие споменахте някои неща, които може би ще се препокрият с втория ми въпрос, но защо точно БСП, защо избрахте пътя на БСП?

Защото това е единствена реална партия в България, с реална структура. Ние набираме над 80 000 члена. Това се вижда и по празненствата ни около Бузлуджа, виждате колко хора събираме. Това е една истинска структура, която има една истинска школа. БСП ми е дала една добра подготовка, вярвам и ще успея да я покажа в 48-ото Народно събрание. Наистина БСП е единствената партия, която устоява идеите на левите хора, както казах, на служителите, на работниците, на трудещите се. И затова и аз я избрах.

Г-н Ангелов, колко наброява отборът на Младежкото обединение на левицата?

В цяла България около 5 000 души сме.

5 000 души. А кои са вашите лидери? От кого черпите знания, опит? Вашите лични лидери?

Лични лидери, ами през годините, аз съм 26 години, от ранна възраст исках да се занимавам с политика, и не само с политика, и с бизнес, тоест, имаме различни лидери. В исторически план може би Чърчил е един от хората, които са ме вдъхновявали в толкова ранна възраст – той поема управлението, става министър на отбраната на Англия в едни такива трудни времена, в световна война, и успява да изведе Англия от поражението, което всички смятат, че ги очаква и очакват и тъмни времена света. Но наистина, той е човек, който може да ме мотивира. И във времена като днешните, в които имаме икономическа криза, на няколко стотин километра от нас се води война, вярвам, че работата в парламента и на левицата, и на мен включително, би помогнала да излезем от тези кризи.

1/3 от кандидатите на БСП са до 35-годишна възраст, 46 са млади жени. На какво, според вас, се дължи подмладяването на БСП?

Точно така, около 119 са младите ни кандидати под 35-годишна възраст, и голяма част от тях са и членове на Младежкото обединение, което е важно да отбележим, тоест, те членуват и при нас. На какво се дължи подмладяването? Подмладяването се дължи на това, че наистина ние, от Младежкото обединение, както казах, успяваме да привличаме все повече млади хора, а това са освен млади, това са хора, които са ентусиазирани, които имат професионална квалификация, които успяха да натрупат опит и в държавната администрация, тоест, те ще бъдат едни добри попълнения в следващото Народно събрание.

Като кандидат за народен представител от коалиция "БСП за България“ какво искате да постигнете?

Аз имам 3 основни приоритет. Аз нося една от своите листовки, които ще оставя при вас. Първото е: Премахване на Данък "Общ доход“ за лицата до 26-годишна възраст. Това ще даде един по-голям разполагаем доход на младежите. Второ е въвеждането на държавна гаранция по ипотечните кредити за млади семейства. Това включва държавна гаранция, която ще намали голяма част от кредита и от лихвата по самия кредит, годишният процент ще бъде намален. Също така в Младежкото обединение споделяме идеята, че и нотариалните такси трябва да бъдат намалени. И това ще доведе до един такъв стимул младите семейства да могат да закупят първо жилище. Защото цените и в момента са много високи. Ние дори като народни представители, и като партия не може да влияем на имотния пазар, но наистина можем да намалим част от стойността при покупка на първо жилище. И третият ми приоритет е премахване на ограниченията, свързани с броя на финансиране на ин витро процедури в България и отпадане на единичната цена за финансиране на такива процедури. И мисля, че тези 3 приоритета напълно обхващат спектъра на младите хора. Тоест, от желанието на младите семейства да имат семейства до намиране на първа работа, до покупката на първо жилище, и разбира се, раждането на дете, създаването на поколение.

Младежкото обединение на БСП в София излезе с една обща кауза – България да бъде социална и сигурна държава. Какво означава това за вас, г-н Ангелов?



Това означава за мен да продължим работата си от последните 6-7 месеца – да продължим да вдигаме майчинските, да продължим да вдигаме пенсиите, защото огромна част от пенсионерите в България са рискова група. Ние успяхме за тези 6-7 месеца да вдигнем наистина доходите на пенсионерите, може би около 40%. Да, някои ще кажат: "Инфлацията яде от тези пари“, но представете си какво щеше да се случи, ако не ги бяхме вдигнали. Тоест, това, което означава за мен, е наистина продължаване вдигането на социалните разходи за сметка на най-уязвимите групи в българското общество.

Г-н Паргов беше наш гост миналата седмица. Той смята, че "Продължаваме промяната“ си приписва заслуги на БСП. Вие на какво мнение сте? Относно социалната политика ставаше въпрос тук.

Точно така. Нещата, които се постигнаха в Социалното министерство, са изцяло заслуга на БСП. Знаете, ръководството на министерството беше от БСП, зам.-министрите, целият политически кабинет беше от БСП. Разбира се, г-н Асен Василев като финансов министър, е одобрил тези разходи, със сигурност има своя дан, ако мога така да го нарека, в увлечението на тези социални плащания. Но главната заслуга за изработването им, за механизмите, които са залегнали, е именно на БСП.

С какви други дейности се занимавате вие извън БСП?

Доскоро бях парламентарен секретар на Министерството на труда и социалната политика. Освен това, имам собствена фирма за управление на международни проекти главно в сферата на стартъпите. Още от университета успях да спечеля едно грантово финансиране от Европейския фонд за иновации и технологии, и оттам тръгна и страстта ми по стартъпите. И така и до днес продължавам да се занимавам когато ми остане време извън политиката, разбира се.

А какво ви казват хората, когато ви срещнат навън, разпознават ли ви вече?

Не толкова, колкото ми се иска. Разбира се, връстниците вече ме познават, приятели, общи познати. Но наистина е доста приятно когато срещнеш човек на улицата, той те поздрави: "Здравей. Как си? Слушах твое интервю – беше страхотен, или можеш да подобриш някоя част от изказването си“, или пък: "Фокус групите, които си определил, не са ти точни.“ Наистина хубаво е да срещнеш хора, които имат и позитивно, и негативно отношение към теб, защото оказва и влияние и върху следващи участия, и върху цялостната си представа за теб като политик.

Така е. Питам ви и в една друга връзка, тъй като ваш колега Никола Попстоев в късните часове на 9 септември беше нападнат и бит. Как си обяснявате вие омразата на хората?

Това дело е просто едно огромно безумие. Аз вярвам, че в XXI век на първо място са човешките права и е недопустимо едни такива гонения дали ще бъдат по политически, дали ще бъдат по религиозни, по каквито и да било възгледи да продължават. Тоест, аз остро осъждам подобни действия. Излязохме с позиция от Младежкото ни обединение, и градският ни председател Иван Таков също излезе с позиция, в която остро осъжда побоите, и няма да оставим това ненаказано. Ще търсим компетентните органи да си свършат работата. Знам, че към момента тече разследване. За щастие, нашият колега Попстоев е добро състояние, така мисля, че ще успее да се справи в предизборната кампания добре, и му пожелавам успех на изборите.

Вие всъщност и двамата сте от 23 МИР.

Да, от един МИР сме.

Това е може би един от най-големите избирателни райони с най-много младежи, участващи в политиката.

Така е.

Знае ли се нещо повече за побойниците. Казахте, че тече разследване в момента, но имате ли някаква подробна информация вие?

Нямам някаква подборна информация. Знам, че тече разследване. Както казах, хубаво е, че моят колега и приятел е добре, няма някакви тежки физически поражения и се надявам бързо да се възстанови.

Младежката организация на БСП посети бедстващите села в Карловско. По какъв начин помогнахте на хората и какво чухте от тях, какво ви казаха?

Успяхме да помогнем. Занесохме им одеяла, занесохме води, храна от основна необходимост. Наистина бяхме отишли повече от 10 автомобила, включително и бусове, напълнени догоре с храни от първа необходимост. Това, което споделят с нас хората, е, че от една страна има известна липса от държавата, очакваха по-голяма помощ от служебното правителство, вярват, че наистина служебното правителство прави каквото може, но наистина, те имат нужда от техника, имат нужда наистина от сериозна, солидна техника, защото ние да, помагаме им, извозваме с кофи, колички, помагаме наистина, вдигаме им духа, както правят още стотици граждани от България са се стекли там, помагат, което наистина е една чудесна гледка. Когато отидеш и видиш разрухата, но от друга страна видиш толкова много хора, стекли се на помощ, наистина гледката е зареждаща. И хората, които са пострадали, въпреки нищетата и безисходицата, в която са  попаднали, са щастливи. Това виждам в техните очи. Вярвам, че трябва да има редовно правителство, за да могат да се отделят по-големи помощи на пострадалите и селата да бъдат възстановени. Защото това едни китни, красиви, приятни села, които наистина природата е отнесла.

Казвате, вярвате, че трябва да има редовно правителство. А очаквате ли да бъде такъв резултатът от изборите от 2 октомври?

Разбира се. БСП, както винаги съм казвал, отива за победа. Вярвам, че ще направим по-висок резултат и се надявам да успеем да съберем 121 депутати. Вече имаме управленска политика, имаме своя платформа. Всеки, който я подкрепи, би бил наш потенциален партньор в следващото правителство, както и преди сме казвали, разбира се, без ГЕРБ и ДПС. За всичко останало ще видим изборния резултат, и се надявам и съм сигурен, че ще се постигне компромис в името на България. Защото наистина, намираме се в тежки времена на задаваща се икономическа криза, войната е много близо – надяваме се конфликтът там да не ескалира. Виждате какви санкции се налагат срещу Русия, които вярваме, че са безпрецедентни, и единственото, което правят, е да увеличават печалбата на "Газпром“ и на Руската федерация, а нас ни обричат на нищета и на студена зима. Затова е много важно да има редовен кабинет, който да поднови преговорите с "Газпром“, за да може наистина да успеем да подсигурим на българските граждани и на бизнеса една хубава зима, в която да няма спадове на оборотите и да се запазят работните места и жизненият стандарт на населението, разбира се.

Г-н Ангелов, и като финал на нашия разговор какво ще посъветвате всички млади хора?

Бих ги посъветвал на първо място, слушайки представянето на различните кандидати за народни представители, да направят хубаво своя избор. Да помислят какво е важно за тях, за техните близки, за тях самите, за тяхното бъдеще. А да не вярват на изкривени обещания за красивото бъдеще. Защото красивото бъдеще е оставено на нас, младите, ние трябва да го извоюваме. Тоест, съветвам ги да бъдат разумни, да гласуват и се надявам да изберат българската левица за социална и справедлива държава.



Още по темата: общо новини по темата: 865
22.02.2023 »
26.01.2023 »
27.12.2022 »
26.12.2022 »
15.12.2022 »
10.12.2022 »
предишна страница [ 1/145 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: