Георги Бърдаров: Голяма част от съвременните будители не желаят да афишират и да придобиват публичност

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (2)
20:22 / 01.11.2023
501
Днес светът е по-различен, така че много хора могат да бъдат будители, които да нямат нищо общо със сферата на образование, на култура, на литература, а просто такива, които допринасят за обществото със своята дейност. Аз познавам много такива хора, които не са известни, но всъщност са будители точно с дейността, която правят. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" писателят и университетски преподавател Георги Бърдаров по повод Деня на народните будители.

"Всеки един човек, който си гледа съвестно работата и допринася за обществото днес е будител. Хубаво да се дава сцена на тези хора, тъй като те трябва да бъдат като модел за младите. Аз говоря много с моите студенти, които смятат, че има дефицит точно на такива смислени модели, които трябва да разследват, а те имат огромна потребност от това нещо. Доста изтъркано и невярно клише е, че младите не се интересуват от нищо, че нямат желание за развитие. Точно обратното е – нямат точно тия модели за подражание, които да са смислени за тях. Сега друг е въпросът, че голяма част от тези съвременни будители, самите те не желаят да афишират и да придобиват публичност. Те го правят, защото това е тяхното вътрешно убеждение", обърна внимание Бърдаров.

По думите му будителят като всеки един интелектуалец и човек на словото и творчеството, трябва да бъде коректив на всяка една власт: "Независимо за къде по света става въпрос и кой е на власт съответно. Така че това за мен е пряката релация будител-власт, макар и в такъв контекст".

Виж коментарите (2)

Още по темата (50):
01.11.2023 "Българска история" в подкрепа на благородна кауза: Будителството не е отживелица
01.11.2023 Асен Александров: Или сме лицемерни, или сме превъзбудени, но в третото десетилетие на XXI век трябва да вземем важно решение
01.11.2023 Местят изложбата с ликовете на национални и варненски народни будители
01.11.2023 Иван Гранитски: Трябва ни едно разтърсване - като земетресение от девета степен по скалата на Рихтер
01.11.2023 Военни моряци се включиха в отбелязването на Деня на народните будители
01.11.2023 Ива Дойчинова: Имаме нужда от съвременни будители, за да можем да вярваме повече
Още новини от Национални новини:
Листите за парламентарните избори имат от всичко: Нови лица, добр...
Плевенчани останаха на тъмно след бедствието
Половин България е пазарувала онлайн в последните 6 месеца
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Потоп удави плевенчани


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).