Георги Гьоков: БСП няма да подкрепи бюджет с 3% дефицит

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:36 / 09.06.2023
727
БСП няма да подкрепи в бюджета да бъде заложен 3% дефицит. Това заяви в ефира на БНТ депутатът от левицата и бивш социален министър Георги Гьоков.

Новият финансов министър Асен Василев вече заяви, че се работи за вариант за бюджет с дефицит от 3%, който в рамките на две седмици да бъде внесен в парламента. Днес депутатите обсъждат удължаването на бюджета. Срокът на сега действащото удължаване изтича утре.

"Дефицит от 3% само заради това да го постигаме за сметка на хората заради замразяване на социалните плащания не е добре за държавата, не е добре и за хората. Подкрепяме в рамките на 4%-4,5% дефицит, което е нормално. Вижте, след като ковид кризата удари цяла Европа, Маастрихсските критерии за 3% дефицит се нарушават от всички държави. Един дефицит с 4%-4,5%, който да даде възможност на най-бедните слоеве малко да глътнат въздух, не е престъпление и не е лошо за държавата. Не мисля, че това ни отдалечава от еврозоната, защото останалите държави, които ще ни приемат, когато видят, че имаме по-нисък дефицит от техния, макар и с малко отклонение от Маастрихтските критерии, няма да е проблем", каза Гьоков.

БСП е готова да разговаря с другите партии за конституционна реформа, но за момента няма яснота какво се предлага, каза още той.

"В този момент българинът се нуждае от подкрепа. Едно време в древния Рим са предлагали хляб и зрелища, сега останаха само зрелищата - бой пред трибуната, съдебна реформа, но никой не знае каква ще е тя - само да сменим Гешев с някой друг. Конституционна реформа - готови сме да говорим за конституционна реформа, но трябва да знаем каква ще е тя", посочи Гьоков.

Виж коментарите (0)

Още по темата (804):
11.04.2024 Икономист: Това е все едно да кажете "Да, имам за 10 дни пари, но после ще получа заплата"
09.04.2024 Варна се нарежда веднага след столицата по размер на средната заплата
25.03.2024 Над 4700 кандидат-пенсионери прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични са се повишили
22.02.2024 Според финансовото ни министерство БВП е на най-високото си ниво в
историята
01.02.2024 Обявиха колко процента е дефицитът в бюджета за миналата година
Още новини от Национални новини:
Оправдаха Тошко Тодоров-Машора, който бе заплашен от 224 години з...
Вижте симптомите на FLiRT - новият вариант на COVID-19
Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово
Кола гори в района на голям магазин в Търново
Горанов каза защо не е включен в листите на ГЕРБ за изборите
Бойко Борисов в Стара Загора: Положих всички усилия да не отидем ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).