Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Караманев: Изкуственият интелект все още не може да бъде използван без човешка намеса
Автор: Цвети Тончева 12:11 / 09.05.2023Коментари (1)494
©
Битката за истината за момента е загубена, защото ние, журналистите, не успяваме да отговорим адекватно на предизвикателствата на новото време. Дългът на журналиста е да се опитва да търси обективността, само че той трябва да узрее до този момент. Това каза журналистът и ІТ специалист Георги Караманев в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“.  

В момента изкуственият интелект все още не е достатъчно зряла технология така, че да бъде използван без човешка намеса, смята той. "При преводите изкуствения интелект е много напреднал, но трябва да го редактираме. Позицията на редактора и коректора е нещо, което със сигурност още много време трябва да запазим. Не можем да го оставим сам да генерира новини и да ги публикувам 1:1“, коментира Караманев. 

Както всяка една технология, изкуственият интелект има плюсове и минуси, заяви журналистът и ІТ специалист. "Ще спечелят много тези, които бързо се ориентират за плюсовете. Ако традиционните медии намерят начин да използват изкуствено генерираните новини по добър начин, какъв е проблемът?“, коментира той. 

Изкуственият интелект може да персонализира новините. "Аз виждам бъдеще, в което гигантите имат доста данни за нас, знаят какво ни харесва и на базата на това например може да се създава не просто персонализиран фийд, а персонализирано написана новина“, заяви той.  

Това обаче създава и редица проблеми. "От една страна това ограничава гледните точки, затваряме се в балоните си на филтрите, заобикаляме се с хора, които мислят като нас, и истината отива на заден план. Неслучайно хора, които не са журналисти, а подкастъри, стават много по-популярни със създаването на съдържание, което едно време беше монопол на медиите“, коментира Георги Караманев.  

"Изкуственият интелект в контекста на журналистиката и медиите“ е темата на семинар, който ще се проведе на 10 май от 18.00 часа в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация. Събитието е в рамките на Публичния семинар на катедра "Радио и телевизия“, а сред лекторите на семинара ще бъде и Георги Караманев. "Всички трябва да имаме думата, защото сме на пътя на нещо, което е много голямо и много може да промени обществото ни и трябва да го осмислим. Не го ли осмислим, лошо ни се пише“, допълни Караманлев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: