Георги Лозанов: ДС успя дотолкова да обгърне публичното пространство, че да се яви в ролята на обвинител на самата себе си

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (1)
20:34 / 19.07.2023
1042
Местните избори може да се превърнат в продължение на неуспешния и несъстоял се дебат за Държавна сигурност, където тя все не може да бъде осъдена и в крайна сметка винаги успява да излъже останалите. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. Георги Лозанов,  преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация от Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и бивш председател на СЕМ.

"Дойде един момент, когато "Държавна сигурност“ чрез един или друг глас започваше да пита: "Ти защо си от "Държавна сигурност“?“. Самата тя успя дотолкова да обгърне публичното пространство, че да се яви в ролята на обвинител на самата себе си", каза още доц. Лозанов.

Според него може да се появи едно ново поколение, което да не заявява себе си чрез своите принадлежности към миналото, а което да заявява себе си с това, което прави в настоящето: "С ценностите, които носи, с демократичния си дух и като поведение, и като мислене.  И ако си се доказал в това, тогава вече въпросът за това каква е твоята фамилна предистория започва да губи значение. И в някакъв смисъл това е също форма на преодоляване на цялата тази травма, като я оставиш в миналото, а не я пренасяш непрестанно. Защото колкото повече я пренасяш през тези 30 години, толкова повече тя някак си се засилва. Не възстановява справедливостта, а обратното – кара жертвите да се чувстват още повече незаслужено вторично наказани. И аз си мисля, че в крайна сметка поколенчески, може би, ще дойде изходът от този дебат", обясни доц. Георги Лозазнов.

Виж коментарите (1)

Още по темата (633):
05.04.2024 МВР с остра реакция към Кирил Петков и Атанас Атанасов
11.03.2024 ГЕРБ печели изборите в село Житница, община Провадия
27.02.2024 Кметът на Варна: По време на кампанията ми към мен имаше многократни
кибератаки
23.02.2024 Бойко Борисов от Варна категоричен: Портних повече няма да се меси
16.01.2024 Момчето, което показа мускули докато се брояха бюлетини, не получи
заплащане
15.12.2023 Кметът Коцев в първия си брифинг за медиите: Бе динамичен месец
Още новини от Национални новини:
Брутално задръстване на Маказа
Последният български цар днес става на 87
Празник е! Честваме чудотворец, помогнал на хиляди
Главчев: България остава изцяло ангажирана с отговора на НАТО, ЕС...
Дни преди новите ТЕЛК комисии: Лекари не знаят как ще работят с п...
Моторист загина след тежка катастрофа край Козлодуй


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).