Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Първанов: Успешните дами и мъже остават без връзки
Автор: Живко Кръстев 14:07 / 18.03.2024Коментари (0)1087
©
В България не съществува неравенство между заплащането при мъжете и жените. Разлика може да има при по-ниските и средни позиции, но за мениджърските няма разлика в заплащането на труда. Това каза собственикът на агенция за подбор на персонал и член на УС на Българската конфедерация по заетостта Георги Първанов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той коментира данните от изследване на Института за пазарна икономика, което показва, че заетостта при жените е по-висока отколкото при мъжете, но заплащането продължава да е по-ниско. Проучването показва, че близо 50% от жените на пазара на труда са на възраст между 45 и 64 години. Данните по региони сочат, че в София е най-висок процентът на жените, които участват в работната сила, а най-нисък е в област Кърджали. Областите с най-малка разлика в дела на работната сила между двата пола са Благоевград, Кюстендил и Перник.

"Проучването е много интересно и дава добра картина. Много голямо отражение има и типът бизнес, в който са заети дамите и мъжете. Ако става въпрос за текстилната индустрия или селското стопанство, заплащането е едно и там разликата би могла да бъде по-голяма, но тя е минимална или никаква в производството, финансовата сфера, бързооборотните стоки“, поясни Георги Първанов.

Пазарът на труда в България според него е стабилен. "Имаше оптимизации на персонала в някои производства – в ІТ сферата и аутосорсинга, но нищо драматично не се е случило. Няма големи играчи, които да излизат от пазара, нито масови съкращения. По-скоро нашите очаквания са за плавно стабилизиране и задържане на тези нива на безработица“, каза експертът.

Пазарът на труда в момента е по-различен отколкото преди няколко години. "Има малко повече хора, търсещи работа, и по-малко възможности. От тази гледна точка моята препоръка е да бъдат максимално активни, да търсят възможности, да ползват контакти, агенции за подбор на персонал, специализирани сайтове за търсене на работа, бюрата по труда и всички канали и възможности. И ако излезе добра опция, да не я задържат, а да я приемат по най-добрия начин“, посъветва експертът.

Според него истинското предизвикателство през следващите години ще бъде не толкова намирането на работа, колкото самотата. "Тук смятам, че социалните медии играят една много неприятна роля в много случаи. Когато става въпрос за лични отношения, невинаги те са най-добрият канал. Успешните дами и мъже пътуват сами, остават без връзки. Моята препоръка е: търсете живия контакт, не разчитайте на социалните медии. Бъдете активни, срещайте се с хора. Семейството и връзката трябва да бъде на първи план“, смята Георги Първанов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Застреляха Алексей Петров
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: