Георги Първанов: Успешните дами и мъже остават без връзки

Автор: Живко Кръстев
Коментари (0)
14:07 / 18.03.2024
1116
В България не съществува неравенство между заплащането при мъжете и жените. Разлика може да има при по-ниските и средни позиции, но за мениджърските няма разлика в заплащането на труда. Това каза собственикът на агенция за подбор на персонал и член на УС на Българската конфедерация по заетостта Георги Първанов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той коментира данните от изследване на Института за пазарна икономика, което показва, че заетостта при жените е по-висока отколкото при мъжете, но заплащането продължава да е по-ниско. Проучването показва, че близо 50% от жените на пазара на труда са на възраст между 45 и 64 години. Данните по региони сочат, че в София е най-висок процентът на жените, които участват в работната сила, а най-нисък е в област Кърджали. Областите с най-малка разлика в дела на работната сила между двата пола са Благоевград, Кюстендил и Перник.

"Проучването е много интересно и дава добра картина. Много голямо отражение има и типът бизнес, в който са заети дамите и мъжете. Ако става въпрос за текстилната индустрия или селското стопанство, заплащането е едно и там разликата би могла да бъде по-голяма, но тя е минимална или никаква в производството, финансовата сфера, бързооборотните стоки“, поясни Георги Първанов.

Пазарът на труда в България според него е стабилен. "Имаше оптимизации на персонала в някои производства – в ІТ сферата и аутосорсинга, но нищо драматично не се е случило. Няма големи играчи, които да излизат от пазара, нито масови съкращения. По-скоро нашите очаквания са за плавно стабилизиране и задържане на тези нива на безработица“, каза експертът.

Пазарът на труда в момента е по-различен отколкото преди няколко години. "Има малко повече хора, търсещи работа, и по-малко възможности. От тази гледна точка моята препоръка е да бъдат максимално активни, да търсят възможности, да ползват контакти, агенции за подбор на персонал, специализирани сайтове за търсене на работа, бюрата по труда и всички канали и възможности. И ако излезе добра опция, да не я задържат, а да я приемат по най-добрия начин“, посъветва експертът.

Според него истинското предизвикателство през следващите години ще бъде не толкова намирането на работа, колкото самотата. "Тук смятам, че социалните медии играят една много неприятна роля в много случаи. Когато става въпрос за лични отношения, невинаги те са най-добрият канал. Успешните дами и мъже пътуват сами, остават без връзки. Моята препоръка е: търсете живия контакт, не разчитайте на социалните медии. Бъдете активни, срещайте се с хора. Семейството и връзката трябва да бъде на първи план“, смята Георги Първанов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Стефан Янев: Мачът не върви – между институциите няма добра комун...
Железничарите са в стачна готовност 
Петър Петров: Можем да направим България технологичен лидер на Ба...
КЕВР: Предложената от "Топлофикация София" цена на парното може д...
Енергийният министър: "Булгаргаз" ще съди "Газпром" заради спрени...
Цоков: Няма ресурси в бюджета за увеличение на заплатите в универ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).