Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Свиленски: От преминалите 180 общински съвети има 6 декларации за смяна на ръководството на БСП
Автор: Екип Varna24.bg 08:30 / 17.11.2022Коментари (0)608
© БСП
“Ако очакваме резултат в посока сформиране на правителство с първи мандат – той е отрицателен. По-важното е, че успяхме в тези разговори да обясним на президента колко е важно в това време, което беше дадено за консултации, да се приеме бюджет за 2023 г. Заявихме нашата позиция, че беше грешка да не се внася проект за бюджет, да се внася закон за удължаването на настоящия. Хубавият резултат е, че вече се мисли върху повишаване на минималната работна заплата, а доскоро служебното правителство твърдеше, че тя не трябва да се повишава от 1 януари." Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България“ Георги Свиленски в БНТ, съобщиха от пресцентъра на левицата.

По думите му Конституцията не прави разлика между служебен и редовен кабинет и там ясно е записано, че правителството до 31 октомври трябва да внесе бюджет. "Работата на народните представители е да го приемат или отхвърлят. Миналата година бяхме в същата ситуация – имаше внесен бюджет и ние го надградихме на база политики от различните партии. И този бюджет беше приет. Най-чисто беше, когато се внесе бюджета – ние, парламентарните сили, да направим съответните предложения. Притесненията на президента бяха кой ще носи отговорност, ако сработи популизмът – аз го попитах кой ще носи отговорност, ако март месец няма правителство, ако юни няма правителство", каза още Свиленски.

"В рамките на на парламента проведохме разговори с всички групи за едно базово съгласие, което да не счупи бюджета, но и да не остави хората без доходи. Намерихме такова съгласие.“, добави той.

Социалистът подчерта, че на консултациите президентът Радев отново се е опитал да хвърля обвинения върху левицата. "Искам да напомня, че това правителство беше с неговите министри – Асен Василев и Кирил Петков. Той ги вкара в политиката. Когато отправя критики, трябва да си зададе въпрос той какъв принос има към тези, които ги критикува. Критиките, които чухме за самолетите – нашите министри в редовното правителство са гласували "против“, обобщи той за срещата в Президентството.

"Ако за Асен Василев и "Продължаваме Промяната" хартиената бюлетина е залог за оцеляване, пожелавам им успех. Ние сме категорични, че българските граждани трябва да имат възможност да гласуват и това е добре за демокрацията и представителността. Няма как хартиената бюлетина да бъде залог за правителство. Ще сложим на масата приоритетите и програмите. Ако ПП ни поканят, ние ще се отзовем. Ние, ако получим мандат, ще ги поканим. Президентът ще реши на коя партия да връчи третия мандат. От консултациите останах с впечатление, че той гледа на нас като на сериозна политическа сила, която има възможност да реализира и може да говори с другите политически сили. Ясно сме заявили, че няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, "Възраждане“ и ДПС“, коментира народният представител от левицата по отношение на предстоящите преговори за съставяне на правителство.

В заключение Георги Свиленски заяви, че БСП ще име редовно заседание на своя Конгрес на 11 и 12 февруари и посочи, че в медиите вървят спекулации за неговото по-ранно провеждане, които категорично не са верни. "До момента са минали над 180 общински съвета, където са разглеждани тези въпроси и само 6 или 7 са приели за по-ранно изтегляне на Конгреса. Искам да успокоя нашите членове и симпатизанти - Конгрес ще има, с ясен дневен ред, подготовка за нов Устав и програма. Както и подготовка за предстоящите предизвикателства – местните избори предстоят“, завърши той.



Още по темата: общо новини по темата: 868
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/145 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: