Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Свиленски: Президентът да каже защо бави с 10 дни свикването на парламента
Автор: Екип Varna24.bg 08:46 / 11.10.2022Коментари (1)806
©
"Такива новини са се тиражирали и ще се тиражират във времето. Важно е отговорните институции да реагират бързо веднага и адекватно, затова и ние още сутринта поставихме въпроса президентът, министър-председателят да разпоредят на службите и в рамките на деня да успокоят българските граждани. Когато България става страна в този конфликт или става мишена, вече е притеснително за всеки един български гражданин.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП и избран за народен представител Георги Свиленски във връзка с българската следа при взрива на Кримския мост.

В ефира на БНТ той обясни, че тук е мястото на държавата, на Министерски съвет, на президента да успокоят българското общество и да опровергаят това нещо. "Не може да е тръгнал камион от България, която е европейска държава, и 12 часа вече никой да не е дал информация това така ли е или не е. Докато се работи по случая, България става мишена в нечии глави“, коментира социалистът и настоя поне да бъде оповестено дали този камион е минал или тръгнал от страната ни.

В предаването “Още от деня“ той представи и втора спекулация, която върви по медиите - снимка, която притеснява българските граждани, че на летище Бургас украински самолет се товари с оръжие. "Снимката е от руски сайтове, но върви в интернет. Поставям въпроса българското правителство, българският президент да излязат и да кажат “Не е вярно, украински самолет не е излитал от летище Бургас“. Аз искрено се надявам да не е. Защото това бяха най големите критики към нашето правителство, а днес никой не го опровергава“, заяви той.

По думите на Свиленски по време на предишното управление от левицата ясно са опровергали подобни информации: "Защото застана министърът на икономиката, който подписва и каза “Аз не съм подписала такива документи и българско оръжие не е излизало“. Днес никой не излиза да опровергава - тишина, при положение, че има решение на Народното събрание да не се изнася“, заяви възмутено социалистът.

"Ние сме против оръжия за Украйна още от началото на войната“, припомни Свиленски и допълни, че ще продължат да отстояват тази позиция, тъй като повече от 60% от българските граждани не искат това.

Социалистът обясни и какво всъщност казват тези, които искат да се изпрати оръжие: "Ние знаем, че нямаме какво да изпратим, но трябва да бъдем съпричастни към украинския народ. Виждате ли лицемерието?“, попита той и даде още един пример с разглеждането на предложението Украйна на влезе в НАТО. "Нашата позиция беше, че не е това моментът, но с желанието си другите казват: “Всички знаем, че по време на война няма как да бъде приета, но трябва просто ей така да ги подкрепим.“

"В ситуация, в която в света се говори за Трета световна война, българският парламент не работи“, заяви Свиленски във връзка с обявената дата 19 октомври за свикване на парламента. "Кому е нужно 10 дни българският парламент да не работи, при положение, че има такива информации, чака ни бюджет, чака ни да правим правителство, а сега 10 дни избраните народни представители ще стоим вкъщи и ще гледаме как служебното правителство се опитва с последни усилия да си довърши вероятно някакви сделки или вероятно да купят “Грипените“. Ние сме против тези самолети“, категоричен е социалистът и поиска да знае защо парламентът не е свикан още тази сряда, каквато е практиката. Той уточни, че президентът има един месец да го свика и той не нарушава Конституцията, но никоя от партиите не му е поискала това време. "Всички партии казваме, че с ГЕРБ няма да направим кабинет и той отлага с 10 дни съставянето на Народното събрание“, каза още той.

По думите на Свиленски ГЕРБ трябва да успее да състави кабинет, заедно с ДПС и “Възраждане“. "Тези партии преди 3 месеца се обединиха и свалиха българското редовно правителство. Тези хора съсипаха едно работещо правителство и сега не знаят какво да правят. Българският избирател даде вота си за тях, така че сега, ако обичат, както се обединиха да свалят председателя Никола Минчев, да свалят правителството, да променят състава на комисиите, така сега да се обединят и да направят правителство, защото това чакат българските граждани“, обясни той и допълни, че при 140 гласа да не съставиш правителство е безотговорно поведение.

"Стана ясно на всички, че с нашата програма и нашите постижения в управлението, колегите от “Продължаваме промяната“ се опитаха да си повишат резултата в кампанията“, заяви Свиленски и коментира понижението на резултата на левицата: "Има много причини, те са комплексни и ние направихме анализ на пленума ни. Много хора, които са членове на НС и трябва да работят за добри резултати на БСП казаха, че не са го направили, защото не харесват ръководството. Говоря за един от министрите, това е некоректно“, уточни той.

Свиленски припомни решението на левицата, че не подкрепя правителства с мандат на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“. "Когато бъде връчен вторият и третият мандат, ще седнем на преговори с другите политически сили. Какво ще излезе от тях, вече е въпрос на програми, ангажименти и условия, но ние бяхме най-диалогичната партия, която успя да направи така, че да има правителство между четирите партии. Нашият принос е признат от останалите субекти“, заяви той и допълни: "БСП ще постъпи отговорно и ще направи така, че България да има правителство, ако мандатът бъде връчен на нас или по време на преговорите бъдат отстоявани нашите послания“, заключи Свиленски.



Още по темата: общо новини по темата: 865
22.02.2023 »
26.01.2023 »
27.12.2022 »
26.12.2022 »
15.12.2022 »
10.12.2022 »
предишна страница [ 1/145 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ставали сме мишена... Стига сте си играли със страховете на хората, бе комунисти долни!!! Дай им паника да всяват.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: