Георги Вулджев: Вдигането на възрастта и стажа за пенсия следва от повишените пенсионни разходи

Автор: Харитина Агопян
Коментари (0)
11:14 / 29.11.2023
842
Вдигането на възрастта и стажа за пенсия е логична стъпка от увеличените разходи за пенсии, инициирани от финансовия министър Асен Василев. Това каза икономистът Георги Вулджев в предаването "Денят на Фокус" по Радио "Фокус".

"Между една пета и една четвърт от разходите в бюджета са отделени за пенсии. Това е огромна фискална тежест и в дългосрочен план финансовото състояние на пенсионната система е сред най-големите проблеми за българския държавен бюджет. През последните няколко години този разход става все по-голям, като увеличението на пенсиите логично сега е последвано от нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране“, поясни Вулджев.

Мерки като внигане на пенсионните възраст и стаж са частични, но не могат трайно да адресират проблемите с пенсионната система, категоричен е експертът. "Дългосрочно проблемът е демографски – застаряващо население и все по-голям дял на населението в пенсионна възраст. Има нужда от цялостна реформа“, смята той.

Системата в момента е разходопокривна - взимаме пари от работещите и ги даваме на пенсионираните. "Трябва да помислим за това всеки работещ човек да има сметка, където се спестяват средства. Тази концепция се доближава до втория стълб. В дългосрочен план е по-добра идея всички работещи да преминат към пенсионно осигуряване, което е сходно с този втори стълб“, разясни икономистът.

По думите му, недоверието на българина към допълнителното пенсионно осигуряване е разбираемо. "Когато спестяваш парите в своя сметка, си сигурен, че ще си ги получиш. Частните пенсионни фондове са варианти, но в някои държави има и такива, поддържани от държавата - пенсионерите имат лични спестовни сметки, които са неприкосновени. Въпрос е на управленска култура“, смята той.

Бюджет 2024 е много небалансиран, даде оценка специалистът. "Особено от страна на приходите ще има проблеми в изпълнението. Залага се изпреварващ ръст на разходите спрямо приходите. Заложени са 12% ръст на приходите, които според мен не са реалистични. Не виждам как ще бъде осъществено това – самото Министерство на финансите прогнозира, че номиналният брутен вътрешен продукт на държавата ще се увеличи с близо 8% - не виждам как при растеж на икономиката 8%, ДДС ще расте с почти 2 пъти по-бързи темпове“, категоричен е Вулджев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Главчев: България остава изцяло ангажирана с отговора на НАТО, ЕС...
Дни преди новите ТЕЛК комисии: Лекари не знаят как ще работят с п...
Моторист загина след тежка катастрофа край Козлодуй
Край на прохладното време
Николай Марков категоричен: България трябва да спре военната си п...
Тагарев: Румен Радев се присъедини към скептиците в Б9, които зач...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).