Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Германците, които избират България като втора родина: Тук може да се живее много добре с 1000 евро
Автор: Екип Varna24.bg 09:51 / 04.07.2023Коментари (0)1788
©
Изгоден живот край Черно море - слънчева България е мечтата на много германски пенсионери. Страната предлага на преселниците редица предимства пред живота в Германия. Какво трябва да знаят те и как да се подготвят?

Подходяща дестинация за живот ли е България за германските пенсионери? Този въпрос задава икономическият портал business-on.de в обширен информационен материал за предимствата и недостатъците на черноморската държава, пише "Дойче Веле".

"В допълнение към разнообразната природа, ниските разходи за живот и евтините недвижими имоти, страната в Югоизточна Европа със сигурност предлага много предимства за чужденците", се казва в статията.

Защо преместването в България е мечта за много германци в пенсионна възраст, питат авторите и цитират някои данни. Според тях през 2020 година в България официално са живеели 1481 германски граждани. Само за 298 от тях се смята, че са се върнали обратно в Германия през 2021 година, съобщава сайтът.

Откритост и приятелско отношение към чужди култури

Освен българи, турци и роми в България живеят и руснаци, гърци, арменци, власи и помаци. В страната има много различни националности, приятелски настроени към чужденците местни жители и разнообразна култура. Същевременно, ако искате да живеете и работите в България, задължително е да знаете български, съветват авторите.

Благоприятният климат е друг аргумент в полза на страната. Съотношението между броя на слънчевите часове дневно в Германия и България определено е в полза на черноморската страна, където има и средно 36 дъждовни дни по-малко на година, отколкото в Германия.

Междувременно в България идват по около 8 милиона туристи ежегодно. Страните в Южна и Западна Европа бяха развити туристически дестинации още през 60-те години на миналия век, докато България стана популярна едва в края на 1990-те години, посочва business-on.de. Балканската държава обаче печели точки с ненадминатото съотношение между цени и качество сред страните в ЕС, се посочва още в статията.

Ниски разходи за живот

Особено морското крайбрежие с хубавите плажове и топлия климат между май и септември са отлично място за живот след дългоочакваното пенсиониране, твърди бизнес сайтът. Като привлекателни дестинации са изброени Варна, Златни пясъци, Албена, Слънчев бряг, Несебър и редица населени места около Балкана и Рила.

Високото качество на живота и липсата на ежедневен стрес са само две от многото причини за преселване в България на пенсионна възраст, коментира сайтът business-on.de. Цитирани са и данни на Федералната статистическа служба, според които балканската страна е най-евтината държава в Европейския съюз. Твърди се, че разходите за живот в България са с близо 50% по-ниски от тези в Германия и се прави заключението, че германските пенсионери разполагат с двойно по-висока покупателна способност, ако живеят в България.

Все по-актуален е въпросът за бедността сред възрастните хора в Германия, посочва статията и уточнява, че точно това е една от причините преселването в България да е станало толкова популярно: "Със средна пенсия от 1000 евро на месец германците трудно могат да поддържат приличен стандарт на живот в родината си - особено в големите градове като Мюнхен, Хамбург или Франкфурт."

Евтини имоти и добро заплащане за специалисти

Авторите пишат, че недвижимите имоти в България са много евтини. Те информират, че цените за едностаен апартамент могат да варират между 30 000 и 50 000 евро. В селските райони парцели и къщи могат да се закупят и за 30 000 евро. Статията все пак предупреждава, че в провинцията лекарската помощ може да се намира и чак на около 30 километра разстояние, което би могло да е проблем за пенсионерите. Положително е обаче, че споразумение между България и Германия позволява на германските граждани в България да останат членове на своята германска здравна каса.

Икономическият портал отправя и конкретни съвети към евентуалните германски преселници за това как и къде да се регистрират, какви документи са им необходими и към кои институции следва да се обърнат.

Business-on.de пише, че България предлага особено добри възможности за заплащане на квалифицирани професионалисти и специалисти. В много сектори могат да се очакват възнаграждения над средните, които стигат и до германски нива.

Активни бизнес отношения

Статията обръща внимание и на близките икономически отношения между България и Германия. Около 5000 германски компании имат близки бизнес отношения с черноморската страна, а около 1200 германски фирми разполагат и със собствени представителства в нея.

"В България може да се живее много добре с 1000 евро", пише бизнес порталът и отбелязва, че премествайки се, пенсионерите могат да избегнат бедността на старини в Германия. Изданието информира, че повечето германски емигранти в България живеят във Варна или Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Бюджет 2024
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: