Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Германски експерти със съкрушителен анализ за България
Автор: Екип Varna24.bg 09:31 / 20.08.2017Коментари (3)1596
© Varna24.bg
Демографските проблеми на България са основната пречка пред достигането в страната на средния за ЕС стандарт на живота. Депопулацията изисква спешни решения за осезаемо подобряване на благосъстоянието на българската нация. В момента България извършва тежък и необикновено бърз демографски преход. Не само българките, но и повечето жени в Европейския съюз, вече раждат не повече от едно дете. Неприятното в случая с България е обстоятелството, че нейната здравна система е най-уязвима в общността - една от основните причини страната да заема предпоследното място в ЕС по средна продължителност на живота. По-зле е положението единствено в Литва. Тези констатации са част от публикуваното в началото на август обширно изследване на Берлинския институт за населението и развитието, предаде БГНЕС, позовавайки се на Дойче веле. 

Ако сегашните тенденции в демографското и социално-икономическото развитие на България се запазят, страната е изправена пред много сериозни изпитания. През 2050 година, когато България ще се е смалила до 5,6 млн. души население, на един пенсионер ще се падат едва 1,5 работещи. Днес това съотношение е 1:3. Сравнението показва, че застаряването на българската нация е доста по- изразително от аналогичния процес в Германия, която е най-силно застарялата европейска държава. Нещата за България обаче изглеждат още по-зле, тъй като бъдещите германски пенсионери поне могат да разчитат на (несравнимо) по-високи доходи от българските. Но и днес, когато българската икономика се справя по-добре, отколкото това ще става в бъдеще, с попълването на пенсионните фондове, 46% от българските пенсионери са в категорията на най-бедните хора в страната, констатират берлинските демографи. За да бъдат осигурени достатъчно финансови ресурси за справяне със застаряването и топенето на трудовите ресурси, производителността на труда в българската икономика до 2040 г. трябва да нараства ежегодно с поне 4%. Досега обаче този ръст не е надхвърлял 2,5% на годишна база. Съществени пречки пред по-бързото увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната са недостигът на квалифицирана работна ръка и зле функциониращата образователна система, четем в изследването. Българските ученици и студенти получават твърде много ненужни знания и излизат от учебните заведения без необходимите за успешна професионална реализация практически умения. За една пета от учениците образователният процес приключва реално в рамките на 6 или 7 години - с две или три години по-малко от законовия минимален срок на обучение. Сериозен проблем е качеството на професионалното образование, което само в редки случаи осигурява на младите хора добри знания и умения. В тази връзка германските изследователи цитират резултатите от международни сравнителни изследвания, според които 40% от 15-годишните български ученици не могат да се справят с елементарни текстове и аритметични действия. Политиците, работодателите и образователните институции в страната на практика не си сътрудничат за осъществяването на нужните промени в учебните планове и програми и в начините на преподаване. Не стоят добре нещата и по отношение на преквалификацията и ученето през целия живот. Над 40% от българите нямат абсолютно никакви умения за работа с компютър, а две трети от хората в най-активната възраст - между 25 и 64 години - имат проблеми при ползването на интернет. 

В Европейския съюз подобно ниско равнище на компютърни умения се наблюдава единствено в Румъния. Едва 2% от работниците в България ежегодно се записват в някакви курсове за преквалификация или повишаване на придобитите вече професионални умения. Средно за Европейския съюз този дял е поне пет пъти по- висок. Бедността остава голям проблем за България. Тя обаче не засяга еднакво всички етноси. При ромите, които съставляват между 5 и 10 процента от населението на България, съществува най-голям риск от бедност. По данни от последното преброяване, три четвърти от ромите са живеели без удобства като тоалетна, душ, кухня или електричество. Едва половината от тях имат здравни осигуровки. Въпреки, че делът на децата и младежите до 30-годишна възраст сред ромите е три пъти по-голям от този на българите, средната продължителност на живота при ромите е с 10 години по-ниска от тази на българите. Една пета от навлизащите в трудоспособна възраст младежи в България са роми. Използването на тези перспективни (като възраст) трудови ресурси в една силно застаряла страна би могло да запълни нарастващия дефицит от кадри за българската икономика. Но това не се случва, защото става дума за "спящ" трудов потенциал, твърдят учените от Берлинския институт за населението и развитието. При това съвсем основателно: две трети от ромите на възраст между 16 и 24 години се числят към категорията "нищонеправещи младежи", които нито учат, нито работят, нито стажуват, пишат германските експерти в анализа си за България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 20.08.2017 г.
0
 
 
Много добър анализ на германските специалисти с тази разлика,че лошите цифри са по-лоши от това,което те си мислят! Това,че тези под мен немогат да го асимилират няма абсолютно никакво значение. И да хората бягат и не раждат деца заради немотията а не заради мангалите,които от своя страна раждат деца независимо,че са още по зле но това е нещо нормално за тяхната раса нямаща нищо общо с българската. Това че мангалите не работят и са вредни за себе си и за обществото и че все повече българи живеят като мангали (тъпи,оскотели,мръсни аборигени свеждащи ценностите в живота до лочене на бира и ракия) е грях на богатите ръководители в държавата,които пет пари не дават какво ще стане след 50 години защото техните деца ще живеят тогава в Холандия,Белгия и Канада! Защо затвориха земеделските училища? Защо закриха Христо Гюлеметов и Антон Иванов? 70% от хората не искат а и не е нужно да знаят питагоровата теорема,нито творчеството на безвкусния Шекспир (аз също съм от тях както и 70% от германците). Трябва да се произвеждат земеделци,животновъди ,стругари,леяри,електроженисти,обущари,шивачи,шофь
ори и кранисти а ние произвеждаме висшисти и после се питаме защо тези висшисти или за нищо не стават или са добри специалисти но няма кого да ръководят та отиват на запад! На 20 работника е нужен един началник а при нас съотношението е 1:1 като в много случаи работника е по-подготвен и кадърен от началника си,но това на началника не му пречи защото е от вярната власт(сегашната).
+2
 
 
"Една пета от навлизащите в трудоспособна възраст младежи в България са роми. Използването на тези перспективни (като възраст) трудови ресурси в една силно застаряла страна би могло да запълни нарастващия дефицит от кадри за българската икономика. " Предлагам на германците лично да си ги извозят и да си ги обучат, така, да ги направят едни професионалисти във всяка сфера, в която им трябват...Да си ги държат там да им засилват икономиката...
+4
 
 
Германски тъпаци, които не могат да смятат. Всичките им сметки са грешни. Работещите към пенсионерите не са 3:1, а 1:1, мангалите не са 5%, а 15%. И ако искат можем да им ги пратим, да ни докажат, че могат да ги интегрират. Защото хората не бягат заради това, че има безработица и по-ниски заплати, ами защото всичко се прави за мангалите. Те без да плащат никакви данъци получават всички държавни услуги, ползват цялата инфраструктура и дори получават и безплатни ток и вода.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: