Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гл. комисар Николов във Варна: Вчера беше най-тежкият ден за огнеборците в страната
Автор: Пламена Николова 16:05 / 19.09.2019Коментари (0)1578
© Varna24.bg
Вчера беше най-натовареният ден за пожарните в страната, може би за цялата година. Това каза във Варна директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, предаде репортер на Varna24.bg.

"По отношение обстановката в страната - чудесно време тази сутрин! Този дъжд даде възможност да глътнем въздух . Вчера беше може би най-натовареният ден за цялата година. 409 са пожарите, които са гасили нашите момчета на територията на страната. Благодаря им и ги поздравявам! Издържаха повече от 30 дни непрекъснато на терен, включително по високите части на Рила, където знаете традиционно там пожарите се гасят много трудно.

Благодаря на колегите от ВВС, които със своя хеликоптер бързо локализираха този пожар на Рила и в момента обстановката е напълно спокойна. По принцип за цялата страна е въведено извънредно дежурство. Хората, които са на дежурство са извън пожарните служби , близо до най-рисковите места, а тези, които почиват са по домовете с готовност веднага да се намесят. Изключително бърза реакция. Тя позволи пожара да обхване не повече от 60 декара борова гора. За радост няма пострадали и загинали хора.

Навсякъде участваха и доброволци. До преди една седмица в 126 случая са участвали доброволци. Разполагаме с 3115 доброволеца, преминали обучение, облечени, инструктирани и готови за работа с нас. Научихме се от лимона да си правим лимонада. Знаете, преди години на Витоша имахме проблеми с доброволците, хората идваха ентусиазирани да помогнат, а ние не успяхме достатъчно добре да ги организираме, да им поставим задачи, да се възползваме от тяхната услуга. Сега вече сме организирани и знаем как се работи с тях", каза комисар Николов.

Той заяви, че не спират усилията за санирането на основната сграда на пожарната във Варна. За пример даде Втора РС във Варна. 

"Трябваха ни почти десет години, за да можем да я докараме в този вид. Спомням си, че само преди месец кметът на града и нашият премиер категорично казаха, че нещата ще станат. Що се отнася до искането да има повече хора на една смяна, не само синдикатите, и аз го искам. Това, обаче, е въпрос, който може да бъде решен само от парламента. Имам предвид отпускането на финансови средства. Един пожарникар на година струва около 40 000 лв. на държавата. Така че, ако успеем да извоюваме такъв бюджет, смятам, че Министерството на вътрешните работи е в състояние да проведе конкурси, да обучи нови хора и да ги включи. Към момента проблемът с т.нар. трима души в екип не е решен в най-малките служби. Наричаме ги така, защото са най-малко натоварени. Но, както те казват, температурата на пожара на едното място е 1000 градуса, толкова е и на другото място. Поради което сме принудени в малките населени места хората, които почиват, да ги държим по домовете, за да могат незабавно да помогнат на своите колеги.", допълни комисар Николов.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: