Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Главна инспекция по труда: Никой не може да ви пусне в неплатен отпуск без ваше съгласие
Автор: Екип Varna24.bg 15:01 / 06.04.2020Коментари (16)3073
©
С 50 процента нараства броя на  нарушенията на трудовото законодателство от началото на извънредното положение у нас.

От  Главната инспекция по труда са категорични, че работниците не могат да се изпращат в неплатен отпуск без тяхно съгласие.

Над 600 са вече сигналите в трудовата инспекция, като една трета от тях са за неизплащане на заплати и отпуски при освобождаване на персонал от работа. Често се упражнява и принуда работникът да напусне по взаимно съгласие.

Дина Христова от главната Инспекция по труда коментира: "Факт е обаче, че ако работниците се съгласят да напусна по взаимно съгласие, те губят не само пълните си права на обезщетение за безработица, те губят и обезщетения, които работодателят дължи по Кодекса на труда. Така че нашият съвет е наистина работниците да не се съгласяват с отказ от права, защото веднъж разписали по взаимно съгласие, на практика трудно може да бъдат защитени правата им“.

Част от бизнеса според подадените сигнали е притискал персонала да поиска да ползва неплатен отпуск, като подпише желанието за това. Има и сигнали за фалшифицирани подписи: "Когато при нас има сигнали, от които да е видно, че работникът не е подписвал документ и е бил оказан натиск върху него, ние ще използваме нашите сигнални функции, за да сигнализираме прокуратурата. Ситуацията е такава, че по-скоро можем да говорим за чести такива случаи в момента“, обясни Дина Христова.

Съветът към хората е да внимават дали се спазват сроковете на предизвестието за освобождаване - ако те се нарушават, се дължи обезщетение, но предизвестието може да изтече и в рамките на отпуск на наетия, който се ползва към момента, информира БНР.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 06.04.2020 г.
0
 
 
Лошото е че ако се опъваш ще те съкратят а след короната няма да те вземат. Разбира се че не е лоялно,разбира се че не е редно но такива са фактите. Абе преди да е хванала жегата отново ще сте на работа не се тревожете.
0
 
 
Диана Младенова 1. Абсолютни глупости си написала.1 Работодателя плаща за това което си произвел. Парите всеки си ги заработва дори 2 пъти. Защото производителността на труда в България е 60 процента от производителността на запад тоест средната заплата у нас трябва де е около 1200 Евро. 2.Работодстеля си е калкулирал наема в цената на продукта + печалба.3.ДДС се плаща само от крайния потребител.4. Осигуровките се плащат 50 на 50 от работодателя и работника. Стига сте ги защитавали тези пишман работодатели свикнали само да съдират кожите на работниците и да им крадат от заплатите. Масово осигуряват хората на минимални заплати. Карат ги да извършват дейности за които не им плащат и още и още.
0
 
 
A какво да ги правят като нямат пари да им платят ?? Това е несериозно , тогава първо ще обявяват фалит и пак ще ги пускат , но директно на борсата ! Какво значи нямат право ?? Тук не говорим за права а за възможности !!!
0
 
 
Кои те пита. Може ли не можели каквото реши шефа
на 06.04.2020 г.
0
 
 
"Никой не може да ви пусне в неплатен отпуск без ваше съгласие" Така ли? Ами - "подписвай, или си тръгваш" - вариант ли е, или и това не може?
0
 
 
В България всичко можевќ—Никой не спазва законитевќ—
0
 
 
В завода в който работя имахме 9 човека над 60 години. Пуснаха ги за 10 дена отпуска и на десетия ден ги съкратиха. Ай честито
0
 
 
Тези, които плащат рушвети, за да не ги закачат могат. А те не са малко.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: