Главна инспекция по труда: Работещите, които не могат да стигнат до работа заради бедствие, имат право на обезщетение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:32 / 20.06.2014
2034
Във връзка с бедственото положение в различни региони в страната, предизвикано от проливните дъждове, Главна инспекция по труда напомня, че работещите, които не могат да се явят на работа, имат право на обезщетение. Според Кодекса на труда работодателят трябва да им изплати 50 на сто от брутното трудово възнаграждение за времето, през което са били възпрепятствани да работят, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата, установена за страната. Ако работникът или служителят е взел участие в спасителните работи при бедствие, му се заплаща пълният размер на брутното трудово възнаграждение. Причините за неявяването на работа и участието в спасителните работи се установяват от кметството, от общинския съвет или от друг държавен орган.

Участниците в доброволните формирования за защита при бедствия имат право на отпуск за изпълнение на граждански, обществени и други задължения. Според Кодекса на труда работодателят не е длъжен да заплаща обезщетение на работника или служителя - доброволец. Може обаче да го направи по своя воля и това да е неговият принос в подкрепа на пострадалите.

Предотвратяването, овладяването и преодоляването на последиците от бедствия са сред малкото случаи, в които според Кодекса на труда се допуска полагането на извънреден труд по изключение. Той обаче се заплаща по общия ред за полагане на извънреден труд, т.е. работодателят трябва да плати повече за извънредните часове.

Ръководството на Главна инспекция по труда и всички нейни служители изказват искрени съболезнования на близките на жертвите на водното бедствие. Всеки, който желае да помогне на пострадалите, може да се информира как през сайта на Българския червен кръст, където вече стартира дарителска кампания в подкрепа на бедстващите региони. Активиран е и кратък номер 1466, на който могат да се изпращат дарителски SMS-и на цена 1 лев. Дарение за Варна, която пострада най-тежко от водната стихия, може да се направи и през DMS-платформата за дарения чрез SMS чрез изпращане на съобщение на номер 17 777 с текст DMS VARNA.


Виж коментарите (0)

Още по темата (444):
20.06.2021 Младежи посветиха изложба на трагедията в "Аспарухово" преди 7 години
19.06.2020 6 години от потопа в "Аспарухово", отнел живота на 13 души
13.08.2019 Община Варна дава близо 1 млн.лв. за система, предупреждаваща за наводнения
19.06.2019 5 г. от трагедията в "Аспарухово"! Вижте какво показа ситуационната
експертиза
12.04.2019 Жена, загубила 8 близки при потопа в "Аспарухово", осъди Общината за над 23 000 лв.
29.08.2018 Потърпевши търсят справедливост след трагедията в "Аспарухово"
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).