Главният епидемиолог: Не се вижда краят на грипната епидемия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:05 / 28.02.2013
2288
Краят на грипната епидемия не се вижда. Тазгодишните вируси продължават да ни борят, като има леко увеличаване на болните, каза Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

"Не бих казал, че идва краят на грипната епидемия. За миналата седмица средно в страната има лек ръст в определени региони. Но в никакъв случай не мога да обобщя, че се върви към спад. Напротив. Тази година грипната вълна е малко странна", категоричен бе Ангел Кунчев. По принцип тя се развива бързо - рязко идва и рязко си отива. Тази година обаче наблюдаваме, че тя цял месец се разлива плавно. Като стойностите на заболелите не са много високи. Най-много болни от грип има в Хасково, Пазарджишко, София област и Ловеч.

За миналата седмица с най-висока заболеваемост са били Хасково, Софийска област, Русе, Перник, Пазарджик и Видин, допълни Ангел Кунчев. За страната средната заболеваемост гони 132 на 10 000 човека, обясни той. Което е далеч от интензивна грипна вълна. При нея трябва да имаме 200-220 болни на 10 000 човека. "Все пак наблюдаваме леко покачване", каза главният държавен здравен инспектор.

На какво се дължи това нетрадиционно държание на грипните вируси, засега никой не може да каже със сигурност. "Няма категорично обяснение защо заболеваемостта не спада рязко, както би трябвало. Но ние смятаме, че това е така, защото за пръв път се срещаме с грипна епидемия, предизвикана не само от един водещ щам. А от един микс от вируси, като 55-60% от тях са от групата В. По принцип досега се знаеше, че точно те нямат потенциал да предизвикат епидемия. В останалата част от микса преобладава познатият ни вирус Калифорния. Тоест свинският грип. И затова си мислим, че не е толкова интензивна епидемията", обяснява Ангел Кунчев. Причината - свинският грип върлува от доста време, поне от 2-3 години, в България. Така че повечето хора са си изградили съответния имунитет. И затова го карат по-леко. В другата част от грипния микс са регистрирани 10-15% вируса Виктория. "За него се очакваше да бъде типичният грип, както това стана в САЩ и Канада. Само че в Европа не се случи така", категоричен е здравният инспектор.

Източник: в. Стандарт


Виж коментарите (1)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).