Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Главният прокурор Иван Гешев проговори за взрива срещу него
Автор: Екип Varna24.bg 20:15 / 07.05.2023Коментари (2)1627
© БНТ
Главният прокурор е бил без семейството си в автомобила, пред който в понеделник избухна взрив. Това потвърди Иван Гешев в интервю пред "По света и у нас" и заяви, че в колата е бил със служители от НСО.

Той отдава разминаванията в говоренето по темата на интерпретации на негови съобщения, с които неформално е отговорил на журналисти.

Оказа се още, че кортежът с главния прокурор не е спрял след взрива, а е продължил движението си към Иван Гешев не коментира твърденията на служебния вътрешен министър за силата на взрива като подчерта, че само експертизите могат да дадат точен отговор на въпроса.

Обърна внимание обаче, че предварителните заключения за сила с 3 килограма тротилов еквивалент са направени от служители на Отряда за борба с тероризма, който е към МВР.

Най-задаваният въпрос през седмицата - с кого е пътувал главният прокурор, днес получи отговор.

Вие с кого бяхте в автомобила? Семейството ви беше ли вътре?

Иван Гешев: Бях със служители от НСО, както съм почти всеки път. И причината да отговоря на вашите въпроси е, че явно тече опит за подменяне на основния въпрос. А основният въпрос е нормално ли е до кола на главен прокурор на страна от Европейския съюз да се произведе атентат и взрив и в кои години живеем и в кои години се връщаме.

Така Иван Гешев потвърди думите на служебния вицепремиер и вътрешен министър, че семейството му не е било в автомобила.

Защо обаче се стигна до тази ситуация, че вашият заместник се извини, че е казал, че сте бил със семейството си, къде се получи недоразумение?

Иван Гешев: Това, което мога да кажа, че едва ли някой може да предвиди каква ще е реакцията на човек след такъв случай. Аз комуникирах неформално с ваши колеги със съобщения. Те ме попитаха как съм. Аз написах, че съм добре, но се притеснявам за децата си. И това мисля, че е нормалната рекция на всеки нормален човек в този момент. След това започнаха различни импровизации в медиите, че съм бил със семейството си, което наложи да съобщя във Фейсбук, че не съм правил и няма да правя официални изявления по случая. Но явно това се оказа недостатъчно и сега в момента се налага да отговарям на този въпрос. А иначе вероятно не е съобразил изказването си г-н Сарафов, но аз не възприемам като нещо лошо да се извиниш за грешката си. Аз не чух министърът на вътрешните работи да се извини за това, че каза, че има заподрян за този атентат и за този взрив.

В петък в парламента служебният вътрешен министър заяви, че е пострадал само леко фарът на бронирания автомобил, както и че взривът няма силата да наруши защитата на колата, в която се е возил главният прокурор.

Теза, която се разминава с твърденията на следствието. Коментира още, че не е ясно защо израелският експерт, посетил мястото, е пристигнал малко преди взира и кой го е пуснал на огледа.

Има съществени разлики между твърденията на разследващите и тези на вътрешния министър както за силата на взрива, така и за неговата поразителна мощ, щетите. Защо са тези разминавания? Още повече в тях намира почва и тезата, че става въпрос за инсценировка. Поддръжниците на тази теза виждат аргументи в нейна подкрепа именно в тези разминавания и какъв е този израелски експерт посетил мястото, кога и как е пристигнал в България, по какъв повод?

Иван Гешев: Сега аз не мога да отговоря защо служебният вътрешен министър г-н Демерджиев прави някакви изказвания. Най-малкото той не е посетил местопроизшествието. На следващо място, според НПК той не участва в това разследване и няма право да разгласява информация. Разследването се води от следователи от НСлС. На следващо място неговите собствени служители устно са заявили пред следователи от НСлС, че става въпрос за взрив с поне 3 килоглама тротилов еквивалент. Така че тези изявления на министър Демерджиев аз не желая да коментирам.



Още по темата: общо новини по темата: 102
26.12.2023 »
22.12.2023 »
19.12.2023 »
20.05.2023 »
20.05.2023 »
16.05.2023 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Гешев ти вярваш ли си на думите .Смешна инсинировка .Циганска работа .
0
 
 
Милиционер от Симеоново,гл прокурор...е наистина няма такава държава(никакна асоциация с оная песен на др патерица на задкулисието)!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: