Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Главният прокурор поиска имунитета на кандидат-депутат заради причиняване на смърт на дете
Автор: Екип Varna24.bg 11:49 / 14.03.2017Коментари (0)1422
©
Главният прокурор Сотир Цацаров внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане на д-р Валентин Павлов като обвиняем за престъпление по чл. 123 ал.1 от НК по разследване на Софийска градска прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. 

Д-р Павлов е кандидат за народен представител в изборите, насрочени за 26.03.2017 г.

С постановление на СГП от 16 септември 2016 г. е образувано досъдебно производство срещу медицински специалисти, причинили смъртта на 14-годишния А. И. поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.

Поводът за образуване на досъдебното производство е постъпила в СГП молба от бащата на починалото дете, в която се съобщава, че на 14 юни 2016 г., след стоматологична оперативна интервенция на 14-годишния му син в софийска стоматологична клиника, детето не е излязло от поставената му пълна упойка и след транспортирането му в болница "Пирогов" е починало.

В хода на разследването е установено, че на 14 юни 2016 г. А. И. постъпва на лечение в дентална клиника за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Центърът е с управител д-р В. Павлова, която е съсобственик с д-р Валентин Павлов.

Д-р Павлов осъществява оперативната интервенция, в качеството си на стоматолог със специалност "Орална хирургия" под обща ендотрахиална анестезия. Д-р Павлов еднолично, без консултация с анестезиолог насрочва операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия. Това негово решение не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия. По-конкретно - клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение от някакъв вид. Д-р Павлов е знаел за това, като съсобственик и бивш управител на клиниката. Той не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания - задължителната по стандарт консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог във връзка с евентуално наличие на алергии; не са били спазени и изискванията за предоставяне на "информирано съгласие" - информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка. Било им е обяснено, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

На 14 юни 2016 г., към 14 ч., А. И. е поставен под обща ендотрахиална анестезия. Д-р Павлов оперирал кистата, но към 15,10 ч. състоянието на детето рязко се влошило - вдигнало температура 39,5, получило тахикардия-152 уд/мин., затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид, признаци, които отговарят на състоянието "Малиигнена хипертермия". В кратката характеристика на продукта-анестетик, приложен на пациента е посочено, че употребата му би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В "листовката" изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални.
Лечението на това клинично състояние включва преустановяване на провокиращите средства (като използвания в случая анестетик), интервенозно приложение на дантролен натрий. В същата листовка е посочено, че приложението на инхалаторни анестетици е свързано с повишаване на серумни нива на калий, водещи до сърдечни аритмии и смърт при деца по време на пост оперативния период.

От заключението на съдебно-медицинската експертиза е установено, че приложението на дантролен е успешен в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100 % смъртност, а с приложението му според най-съвременните проучвания на американски анестезиолози, са излекувани 95% от лекуваните с дантролен и е избегнат фатален край. Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния анестетик не е било необходимо.

След като А.И. изпада в клинично тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца. След като състоянието на детето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на "линейка", която по същество е частен автомобил, вид транспортна услуга, предоставена от санитар в "Пирогов" и няма нужното оборудване, нито медицински екип. Така А.И. не е бил придружен до "Пирогов" с необходимата за това апаратура, за мониториране. Детето е откарано в "Пирогов" в 16 ч. в състояние на cardiac arrest, а в 17.05 ч. е констатирана смъртта му. От експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която веднъж предизвикана не е била третирана своевременно и качествено.

В хода на разследването са повдигнати и предявени обвинения на управителя на болницата д-р В. Павлова и анестезиолога д-р Й. Филипова за нарушение на медицинските стандарти по анестезиология и интензивно лечение - престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК. 

Ако ЦИК уважи искането на главния прокурор, СГП ще предяви постановлението за привличане на д-р Павлов като обвиняем и ще продължи разследването.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: