Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Главният прокурор предупреди за опасност от конституционна криза
Автор: Екип Varna24.bg 21:56 / 21.09.2022Коментари (0)600
©
Главният прокурор Иван Гешев предупреди за опасност от конституционна криза заради непопълнения състав на следващия Висш съдебен съвет, който трябва да встъпи на 3 октомври. Това стана след като единодушно членовете на Прокурорската колегия решиха на 9 ноември да проведат избор за нов директор на Националното следствие. 

На 9 ноември ще бъде изборът на директор на Националната следствена служба, реши Прокурорската колегия на  ВСС. Петгодишният мандат на сегашния директор - Борислав Сарафов, който е и заместник-главен прокурор по разследването, изтича на 18 декември тази година.

След гласуването главният прокурор Иван Гешев изрази опасенията си от конституционна криза след 3 октомври, когато изтича мандатът на сегашния Висш съдебен съвет, а съставът на следващия е непопълнен, защото последният парламент не избра своите 11 представители в него, информира БНР.

Как се стигна до този казус

Членове на новия Висш съдебен съвет избраха в пряк избор само съдии, прокурори и следователи. Ясни са имената на петимата представители на Прокурорската колегия и шестима на Съдийската. Членове на съдебния кадрови орган по право са още главният прокурор, който е част от Прокурорската колегия, и председателите на двете върховни съдилища (ВАС и ВКС), които са част от Съдийската.

47-ото Народно събрание изобщо не откри процедура за своята 11-членна квота и така следващият състав на ВСС на този етап е само 14-членен.

При необходими 8 гласа за избор на следовател номер едно, като избраният автоматично става и заместник на главния прокурор, към датата 3 октомври колегията ще е от 6 членове.

Главният прокурор обясни ситуацията, като се пошегува: "Както се пошегува един колега: "Г-н главен прокурор, ако решите да си подадете оставката, да няма кой да я приеме". Което би било  смешно. Това в рамките на шегата, но въобще не са смешни нещата. Искрено се надявам, че българската съдебната власт ще остане, може би, единствената стабилна власт в страната ни и ще продължи да гарантира правата на българските граждани".

"Директорът на Националната следствена служба се избира с 8 гласа. Към момента, при някои от хипотезите, Прокурорската колегия може да не разполага с необходимия брой членове, за да осъществи законовите си правомощия. Искрено се надявам, че ще проведем успешен избор на директор на Националната следствена служба и че Висшият съдебен съвет, който и да е той, ще може да упражнява правомощията си в пълен обем", допълни Иван Гешев.

Следващият вторник Конституционният съд трябва да каже може ли Съдебният инспекторат, който от 2 години работи над мандата си, защото 4 Народни събрания не успяха да изберат нови инспектори, може да продължи да функционира.

Решението се чака с надежда, че ще даде отговор и на въпроса за бъдещето на ВСС след 3 октомври - дали действащ остава старият, или трябва да встъпят само избраните от магистратите, плюс тримата големи в съдебната система:

"Искрено се надявам, че не само това решение, а и въобще ситуацията ще е такава, че няма да възникне, освен икономическа криза, и социална със сигурност, политическа със сигурност, и конституционна криза. Когато възникне такава криза в поне два органа, регламентирани в Конституцията, ще е и конституционна криза. А част от тази конституционна криза би била невъзможността Висшият съдебен съвет да упражни правомощията си", предупреди главният прокурор.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: