Глоба за пациенти, които умишлено подвеждат лекарите си

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:48 / 06.06.2022
647
"Трябва задължително да има текст, който да е между това да бъде информативен и да предвижда административно наказание - глоба, когато пациентите не успеят да се впишат в общия процес на поставяне на правилната диагноза." Това заяви пред БНР доц. д-р Антон Тонев, депутат от ПП, председател на здравната комисия в Народното събрание.

"Понякога са възможни подвеждания, понякога пациентът иска да ни подведе в посока, която предварително си е съставил. Затова са обсъждани възможности със законов текст да бъде посочено какви са точно правата и задълженията на пациенти, които търсят медицинска помощ, особено в случаите на спешност", аргументира се Тонев във връзка с предложението за подобно законодателно изменение, направено от д-р Александър Симидчиев от ДБ.

По думите му в някои моменти лекарят е изправен пред предизвикателството "да разплете всеки отделен случай и да вземе най-правилните решения".

Според Тонев "малките отклонения" в обясненията на пациента не създават проблеми и лекарите са подготвени за тях, но се визират "случаите, когато някой преднамерено, с конкретна цел иска да заведе разговора в друга посока".

Тонев потвърди, че сред коалиционните партньори има добра комуникация за сектор здравеопазване.

"В момента законът не може да се използва за ситуация, с която да угасим нововъзникнал пожар", коментира председателят на здравната комисия по повод проблемите с електронните направления и реакциите в бъдещи подобни ситуации.

"В този договор е можело да бъдат посочени условия, ако се допуснат до недобри практики, това да води до неустойки и наказания за всяка една от страните."

По повод дълговете на "Пирогов" и влизането на прокурист в лечебното заведение заради дълговете му Антон Тонев посочи като конкретна причина предоговарянето на болницата с доставчици, за да не изпадне в състояние на декапитализация.

Обсъждат се законови промени в основните закони, касаещи работата на лечебните заведения, уточни Тонев.

"Дължим на нашето общество публичен разговор какви причини са довели до недоброто състояние на лечебните заведения. Сега е моментът да отворим тези закони и да се опитаме да наложим нови модели за финансиране и менажиране на нашата здравна система - преминавате от клинични пътеки към диагностично-свързани групи. Дълги години не е налагана сериозна реформа, натрупани са доста проблеми, на които в момента обемът е значителен и имаме нужда от реформа."

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...
Сандов: Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движе...
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).