Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Глоба за пациенти, които умишлено подвеждат лекарите си
Автор: Екип Varna24.bg 14:48 / 06.06.2022Коментари (0)637
©
"Трябва задължително да има текст, който да е между това да бъде информативен и да предвижда административно наказание - глоба, когато пациентите не успеят да се впишат в общия процес на поставяне на правилната диагноза." Това заяви пред БНР доц. д-р Антон Тонев, депутат от ПП, председател на здравната комисия в Народното събрание.

"Понякога са възможни подвеждания, понякога пациентът иска да ни подведе в посока, която предварително си е съставил. Затова са обсъждани възможности със законов текст да бъде посочено какви са точно правата и задълженията на пациенти, които търсят медицинска помощ, особено в случаите на спешност", аргументира се Тонев във връзка с предложението за подобно законодателно изменение, направено от д-р Александър Симидчиев от ДБ.

По думите му в някои моменти лекарят е изправен пред предизвикателството "да разплете всеки отделен случай и да вземе най-правилните решения".

Според Тонев "малките отклонения" в обясненията на пациента не създават проблеми и лекарите са подготвени за тях, но се визират "случаите, когато някой преднамерено, с конкретна цел иска да заведе разговора в друга посока".

Тонев потвърди, че сред коалиционните партньори има добра комуникация за сектор здравеопазване.

"В момента законът не може да се използва за ситуация, с която да угасим нововъзникнал пожар", коментира председателят на здравната комисия по повод проблемите с електронните направления и реакциите в бъдещи подобни ситуации.

"В този договор е можело да бъдат посочени условия, ако се допуснат до недобри практики, това да води до неустойки и наказания за всяка една от страните."

По повод дълговете на "Пирогов" и влизането на прокурист в лечебното заведение заради дълговете му Антон Тонев посочи като конкретна причина предоговарянето на болницата с доставчици, за да не изпадне в състояние на декапитализация.

Обсъждат се законови промени в основните закони, касаещи работата на лечебните заведения, уточни Тонев.

"Дължим на нашето общество публичен разговор какви причини са довели до недоброто състояние на лечебните заведения. Сега е моментът да отворим тези закони и да се опитаме да наложим нови модели за финансиране и менажиране на нашата здравна система - преминавате от клинични пътеки към диагностично-свързани групи. Дълги години не е налагана сериозна реформа, натрупани са доста проблеми, на които в момента обемът е значителен и имаме нужда от реформа."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: