Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Глоби за фризьори и козметици, ако слушат радио по време на работа
Автор: Екип Varna24.bg 11:12 / 05.10.2020Коментари (10)1954
© БГНЕС
Фризьори, гримьори и козметици нямат право да слушат радио в салоните и студиата си докато обслужват клиенти, освен ако не са си платили авторските права. Някои от тях сигнализираха, че са били посетени от полиция и са били предупредени, че ги очакват глоби, ако не спазват правилата.

Екатерина Мечкуева, която има студио за грим, е една от потърпевшите. Тя е била посетена от съответните органи и й е било връчено предупреждение. "Глобите са непосилни за малък бизнес като моя. Те са от порядъка на между 2000 до 20 000 лева, ако ме заварят, че обслужвам клиенти и е пуснато радио", заяви тя пред Нова тв.

"Не става дума за музика от флашка или от диск, Става дума на българско национално радио. В съседство до моето студио има фризьорски салон. Собственикът му, в мое присъствие получи предупредителен протокол. Беше му заявено, че трябва да махне радиото, тъй като при последващо нарушение приемникът ще бъде конфискуван", разказва Мечкуева.

"Не искаме да бъдем поставяни под общ знаменател с всички, които правят бизнес, озвучавайки събития. Съгласна съм, че законът трябва да се спазва, но малки бизнеси като моя не изкарват достатъчно, за да бъдем поставяни наравно с хора, които се занимават с разпространението на музикални услуги и правят подобни събития", заяви Мечкуева.

Тя е категорична, че няма да пуска радио и ще намери алтернативни начини да забавлява клиентите си, за да продължи да работи.

Министерство на културата започна проверки още през август на търговските обекти, озвучавани с музика, за която трябва да бъдат уредени авторските и сродните му права. Контролната кампания към момента има предупредителна цел, както и да повиши осведомеността на ползвателите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако слушам радио, разпространено от кабелен оператор може.Справка чл.24 ал.1 от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА. Изобщо има много вратички в този закон.Така, че глобените да обжалват и глобите падат веднага.
0
 
 
А ако слушам новини или пък информация за протестите? Те не са обект на авторско право.Справка чл. 4 от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА
0
 
 
Фризьорските салони не разчитат на радиото за да привличат клиентела.
0
 
 
Кога ще махнат радиата от автобусите тогава?Те също са търговски обекти щом продават нещо, в случая билети.Или са си платили за авторските права на Фики, Глория, Азис и всички останали убавци от родния ефир.
0
 
 
Защо пак ще трябва да откриваме топлата вода? Има редица работещи модели които могат да се взаимстват и приложат като например немския вариант. Имаш телевизор - плащаш такса, имаш радио- плащаш такса. Независимо дали е в колата в дома или на друго място. Таксата е на годишна база и е минимална но се събира от всички (всеки има телевизор в дома си или радио в автомобила си) така че събраните средства не са малко. Който иска да направи наистина нещо работещо и добро има варианти стига да се поинтересува малко, а не да се започва с тоягата през ръцете т.е с глоби.
+2
 
 
Радиата и телевизиите плащат за авторски права и се надяват на по- голяма аудитория за да се издържат от рекламодатели Нещо не се връзва чисто от икономическа гледна точка за един продукт да се плаща и от дистрибутора и от крайния потребител
-4
 
 
Няма безплатен обяд! За тези студия и салони цената на месец е колкото за една-две кутии цигари. Алтернатива има - интернет, CD-та, касетки, магнетофони ... Едно заведение ако иска да пуска телевизия на клиентите си плаща - нали ? Същото е и с музиката използвана като добавка към търговската услуга.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: