Глобяват чиновниците за чуждици

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
12:02 / 24.11.2011
2070
На чист роден език трябва да комуникира цялата държавна администрация, както и медиите. Който не спазва изискването, ще отнася глоба, гласи законът за българския език, който депутатите от образователната комисия приеха вчера на първо четене.

Санкции, вариращи от 300 лв. до 800 лв., ще отнасят и гражданите, които използват чуждици по време на митинги, концерти и други публични прояви. Глобата ще засяга само тези граждани, които са употребили чуждици, които имат еквивалент на български език, уточни шефът на комисията и съвносител на проекта Огнян Стоичков.

Глоба е предвидена и за депутатите, които не се придържат към езиковите норми. Размерът на санкциите за тях обаче все още не е ясен. В случай че се тълкуват като длъжностни лица, ще олекват между 500 лв. и 1500 лв., а в случай че се приемат за физически лица, между 100 лв. и 300 лв.

По време на заседанието на комисията образователният министър Сергей Игнатов обърна внимание на това как ще заменим думите "хиляда" и "трапеза", които са с гръцки произход в български еквивалент. Просветното ведомство отхвърля санкциите, заложени в законопроекта, и подкрепя идеите, заложени в него, насочени към изследването на българския език.

Депутатите не приеха на първо четене друг проектозакон за българския език - на Любен Корнезов. Той предвиждаше всички наименования на ресторанти, хотели и улици да се изписват на кирилица, а не на латиница.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).