Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гневни родители скочиха срещу казус за употреба на джойт в учебник за осми клас
Автор: Екип Varna24.bg 08:32 / 21.05.2019Коментари (0)1148
©
Философски казус за употребата на джойнт разгневи родители във Фейсбук. Той е част от урока "Личностна идентичност и принадлежност към социалните групи“ от учебника за 8-и клас по новата програма.

Като част от упражнението се възлага на гимназистите да си представят, че са на купон за рождения ден на свой съученик. На партито присъства и новото момиче в класа, което харесва едно от момчетата. В разгара на купона той запалва джойнта и дръпва няколко пъти, след което го подава на свой приятел. Той обаче предлага цигарата и на момичето с думите: "Опитай. Страхотно е!“

Осмокласниците имат за задача да завършат историята преценявайки как ще реагира момичето и дали трябва да се ръководи от своите убеждения, или да отговори на очакванията на съучениците си от купона, пише Монитор.

Според някои родители новите учебници убиват морала на нацията и са готови да линчуват автора.

"Еее, прекалиха. Вече няма да се карам на детето ми, че не отваря учебниците“, заявява една от майките. Друга част от включилите се в дискусията обаче са на различно мнение и не виждат нищо нередно във философския казус.

"Какво лошо има в това някой да обясни на децата ви за дрогата? Да им обясни факта, че на купони се случват такива неща, и да ги накара да разсъждават? Този текст е с цел предпазване на децата ви, а за вас това е безобразие!“, споделя един от потребителите. Друг пък смята, че 90% от родителите не осъзнават, че децата им пушат трева поне веднъж седмично.

"В София всички около 16 г. са пушили поне веднъж. Не си мислете, че вашите деца са изключение. Може би трябва да се говори повече за това“, обяснява още момче, според което дори, когато завършва гимназия преди 10 години, всеки негов съученик се е друсал или е пушил.

Директорът на столичното 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов подчерта, че реалността е по-различна от представите на родителите, и в края на 8-и клас, когато се изучава даденият урок, учениците вече не са толкова малки. Той посочи, че е паднал прагът на възрастта, на която хлапетата за първи път опитват наркотици. Вече това се случва в осми клас, а не както досега в 10-и - 11-и. Стаматов обясни, че осмокласниците се запознават с темата за наркотиците още преди да се занимават с казуса от учебника.

"Информационната част на проблема вече се е реализирала. В час на класа влизат различни специалисти, които дискутират с учениците вредата от наркотиците“, сподели Стаматов. Той смята, че учебникът е помощно средство за доразвиване на проблема.

"Ролята на подобна тема е да дискутират в учебния час участието на даден човек в тази ситуация – дали ще предприеме използването на наркотици, или ще успее да се противопостави“, коментира още директорът на 119-о СУ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: