Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Година след трагедията край Атия: Съдът потвърди присъдата на шофьора
Автор: Екип Varna24.bg 15:01 / 20.11.2018Коментари (0)1379
© Varna24.bg
Бургаският апелативен съд потвърди изцяло четиригодишната ефективна присъда на Кирил Георгиев, който блъсна и уби на място 16-годишен ученик на пешеходна пътека до с. Атия. Подсъдимият е лишен  и от право да управлява автомобил за пет години.

Тежкото пътно произшествие е от 20 ноември 2017 г. Около 06.45 ч, управлявайки лек автомобил марка "Шевролет Каптива" на главния път Бургас - Созопол, в района на кръстовището за с. Атия и Военноморска база - Бургас Кирил Г., нарушил правилата за движение, по непредпазливост блъснал на пешеходната пътека Костадин Д. докато пресичал, за да отиде на автобусната спирка.

Въззивната инстанция е споделила изцяло извода на Окръжния съд, че настъпилото произшествие е по изключителна вина на подсъдимия. Заключението на тройната автотехническа експертиза сочи, че водачът е управлявал автомобила си с превишена за участъка от пътя скорост - 95 км/час при разрешена 60 км/час. Вещите лица са констатирали, че ако Кирил Георгиев се е движил с указаната скорост, е имал възможност да види своевременно пресичащия младеж и да намали или да спре автомобила, като по този начин е щял да предотврати фаталния удар.

Лошите метеорологични условия, намаляващи видимостта са изисквали повишено внимание от страна на водача, дори по-ниска от допустимата скорост на движение. Магистратите посочват, че подсъдимият е познавал добре този пътен участък, тъй като е пътувал по него ежедневно и е следвало да се съобрази с всички знаци, маркировки и органичния, както и обичайното движение на пешеходци в този времеви интервал.

Двете инстанции приемат, че деянието се отличава с изключително висока степен на обществена опасност, предвид допуснатите групи нарушения на пътя и настъпилия вредоносен резултат.

"Тези престъпления бележат значителна динамика в последно време и прекършват живота на млади хора, поради което обществото е изключително чувствително към този род деяния и проявява активност чрез създаване на граждански организации свързани със защита децата на пътя.“ – пише в решението на Апелативен съд – Бургас.

От друга страна съдът е определил като занижена степента на обществена опасност на личността на подсъдимия, предвид чистото му съдебно минало, трудова и семейна ангажираност, добри характеристични данни, изразеното от него съжаление и разкаяние.

Независимо от тези смекчаващи вината обстоятелства обаче поведението на подсъдимия, като водач на МПС в конкретната ситуация, е във висока степен небрежно и дръзко, и в същата степен обществено укоримо, отбелязват апелативните съдии. Допуснати са изключително груби нарушения на правилата за движение по пътищата, каквито са управление с превишена скорост и непропускане на стъпилите на пешеходна пътека пешеходци.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок от съобщаването му на страните.




Още по темата: общо новини по темата: 3
21.06.2018 »
22.11.2017 »
21.11.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: