Година след ужаса на "Струма", където 45 души изгоряха живи – сълзите не спират, а разследването продължава

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:09 / 23.11.2022
610
Навършва се точно година от автобусната катастрофа на АМ "Струма“, при която загинаха 45 души, сред които жени и деца от Северна Македония. В автобуса e и дъщерята на Мухедин. 26-годишното момиче е сред жертвите.

“Една приятелка предложи да ходят на шопинг - 2-3 дни на почивка до Истанбул.

Tя ѝ беше приятелка от детството. От 5-годишни бяха заедно и като че ли Господ искаше и в смъртта да са заедно“, разказа той пред bTV.

За последно баща и дъщеря се чуват около час преди фаталния инцидент.

"Беше приятен разговор. Каза, че е видяла, че съм онлайн и ми звъни само да ме чуе. За мен тази нощ беше много тежка - заспивах и се будих. В 6:15 ч. се разсъних и случайно взимам мобилния телефон и чета че се е случило нещастие в България с автобус. Не пишеше с кой автобус. Звънях на агенцията, която организираше пътуването, на дъщеря ми – не вдига, на приятелката ѝ– и тя не вдига“, добави бащата на момичето.

Часове по-късно Мухедин разбира, че дъщеря му е загинала: "това ми беше душата - най-малката от всички. Това беше моята слабост.“

Днес казва, че единственото, което искат със семейството му, е истината.

По делото са разпитани над 30 свидетели. Назначени са редица експертизи,  казват от прокуратурата. Една от тях установява причината за смъртта на 45-те души.

"Нашите деца не можем да ги върнем, но искам да знам. Има много теории на конспирации, че е имало бензин, че са пренасяли - интересно е“, добавя Мухедин.

"Огледът на местопроизшествието продължи повече от 24 часа. При него се установиха само туби с бензин, които бяха само резервно гориво и те не се бяха изобщо възпламенило“, заяви говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

"Установи се че повечето са починали от термичен шок и задушаване от пожара“, добави Милева.

Друга е - води разследващите към водещата версия.

"Водещата версия и човешка грешка“, заяви Сийка Милева.

"Когато разбрах, че Любчо е бил шофьорът, се изненадах, защото знам, че е много добър“, разказва Мухедин.

"От изготвеното заключение на експертите става ясно, че водачът е шофирал с превишена скорост и е изгубил контрол над превозното средство“, заяви говорителят на прокуратурата.

"Не вярвам, че може толкова да сгреши,  че да причини тази катастрофа и неговият автобус да се запали“, смята Мухемидин.

Днешната дата ще остане най-черната за семействата на 45 души, казва Мухедин. Знае, че връщане назад няма, но и казва, че не може да се примири. Не и докато не разбере защо дъщеря му е загубила живота си.

"Това ще ми остане до края. Аз съм вярващ. Вярвам в Господ и знам, че така ми е било писано. Човешкият пропуск или пропускът на държавата не може да бъде по вина на Бога“, добави той.

"Година по-късно на мястото на инцидента някои неща бяха променени – мантинелата беше подменена, направи се бегъл опит да се оправи пътната маркировка, беше почистено мястото на отбивката и дотам. Този участък от пътен възел "Даскалово“ до пътен възел "Долна Диканя“ в голямата си част продължава да не е със сменена мантинела, маркировката на много места липсва“, обясни Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Тя допълни, че след злополучното ПТП е имало още едно леко на същото място.

От АПИ отговориха за , че участъкът е в добро експлоатационно състояние и движението по него е безопасно при спазване на правилата за движение. Уточняват и че са направени няколко подобрения от злополучния инцидент досега – пътната сигнализация, има нови знаци, монтирани са и нови ограничителни системи.

По случая текат две разследвания – едно в България и едно в Северна Македония.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).