Голям празник е! Цветница е!

Автор: Силвия Станева
Коментари (0)
08:59 / 21.04.2019
1263
Българската православна църква празнува Цветница или наричан още Връбница. Той се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Цветница е посветена е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Католическата общност в България празнува Великден. Римокатолическата църка обикновено посреща празника по-рано от православната. Основната причина за разминаването е, че в православието датата се определя от Юлианския календар, а в католическата - според Григорианския. Великденските празници се наричат Пасхално тридневие.

По официални данни, в България живеят малко по-малко от 50 000 души, изповядващи католицизма. У нас големи католически общности има в София, Пловдив, Раковски, Калояново, Хисар и Русе. Една от най-големите е в град Раковски, който не без основание често бива наричан "столица на католицизма в България". Интересен факт за жителите на града е, че са консуматори на месо от костенурки. В миналото свещениците са смятали тяхното месо за "постно“. Затова разрешавали консумацията на риба и костенурки по време на постите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
Дезинформация: Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха: Лихвите по депозитите ще се вдигнат!
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).