Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Голям удар по Несебър! Нещата никога няма отново да са същите след украинските бежанци!
Автор: Екип Varna24.bg 16:16 / 04.06.2022Коментари (3)2185
©
От почти седмица вече бизнесът, зает в търговия и услуги на територията на община Несебър, започна да усеща спада в оборотите, които от началото на войната в Украйна буквално могат да се нарекат космически за българските представи. Тихомълком аптеките, ресторантите и всички магазини за дрехи и обувки, в т.ч. снабдяващи се и от складове за втора употреба, натрупаха печалби, каквито не са сънували и в най-смелите си планове за развитие. 99 дни, от началото на войната до днес, Несебър, Слънчев бряг и Св. Влас се оказаха Меката както за заможните украински бежанци, така и за социално слабите, настанени в хотелите. 

Най-малко 20 000 бягащи от войната майки с деца, възрастни жени и мъже, негодни за мобилизация, правеха небивал оборот в магазините за дрехи, обувки, памперси, всякакви консумативи за домакинството и за бита. През зимните месеци отвориха и малките магазинчета, които по принцип са сезонни, като изведнъж изобилно бяха заредени със стоки под средното качество на достъпни за по-бедните украинци цени. В центъра на град Несебър местните търговци почти не затваряха обектите си през април и май, тъй като навалицата бе огромна за най-необходимото и евтино, задоволяващо хора без лични автомобили и такива, които не могат да си позволят по-висок стандарт. 

Същинският удар обаче направиха пъргавите ресторантьори, които съумяха да сформират екипи и бързо да адаптират заведенията си за зимни условия. 

"Украинците обичаха и да обядват, и да вечерят в заведения. Това бяха хора, които са настанени по квартири, в собствени имоти и в хотели от висок клас за своя сметка. Говоря за около 6-7 хил. човека от тази по-заможна прослойка на гостите. А това реално са повече на брой население отколкото е цялото население на община Несебър, заедно с бедните ни села в периферията. Представете си какъв тласък даде това за местния бизнес“, споделя семейството на голям хотелиер от региона. 

Но това не е всичко

Два ресторанта – култовият "Джани“, който работи целогодишно, и не по-малко класният "Флора“ в Слънчев бряг, разполагащи общо с около 600 места, през тези 3 месеца са били ежедневно препълнени от клиенти, някои от които с постоянни резервации. От счетоводството на "Джани“ вчера са споделили, че имат статистика за последните 5 години, която показва, че за март, април и май 2022 г. са направили оборот, колкото за един силен сезон преди пандемията. 

Украинските клиенти на тези два елитни ресторанта с хубава кухня са били все богати хора, които са оставяли щедри бакшиши, пише "Флагман".

И това не е всичко

В подножието на върховата печалба е аптека в центъра на Слънчев бряг, срещу х-л "Кубан“, от която украинците са купували на дребно огромни количества лекарства, в т.ч. и животоспасяващи, които са транспортирали към родината си, в помощ на воюващите им съпрузи и близки. 

"Имам информация, че цели кашони с антибиотици, болкоуспокояващи, инсулин, антипиретици и консумативи потегляха от тук с куриери при всеки повик по телефон за близък зад граница. Отделно всички тези хора купуваха за себе си лекарства в зимния период“, каза служител от административната сграда на "Слънчев бряг“ АД. 

Върхът на печалбата обаче отбеляза веригата от хипермаркети "Жанет“, известна за всички местни ресторантьори наоколо от години като предан партньор за зареждане на заведения по най-ниските едрови цени. Този път собствениците на "Жанет“ разочароваха своите контрагенти, които опитаха да зареждат през този период заведенията си от там. Особено от магазина-майка при кръстовището на главния път Бургас-Варна и Несебър. 

Тъй като украинците, още преди да са пристигнали, получаваха информация откъде много бързо могат да се снабдят с продоволствия на ниски цени, собствениците на веригата стремглаво вдигнаха цените на храната, домашните потреби и на всичко, което е от първа необходимост за поддръжка на домакинство или заведение за обществено хранене. 

В тези 3 месеца, ако някой местен човек правеше грешка да влезе в "Жанет“, надявайки се на ниски цени и богато разнообразие, буквално не можеше да стигне до рафтовете от навалицата от украинци. Пекарната на "Жанет“ беше обсадена непрекъснато от стотици деца на украинци опразваха тезгяха за броени минути. 

"Не бях виждал никога всички каси на този огромен магазин да работят едновременно и на всички да има такива огромни опашки. Самият аз влязох през април, знаейки че тук цените  са ниски и мога да заредя основни продукти и да попълня инвентара на ресторанта си, който подготвях за отваряне през май. Бях втрещен от рязко повишените цени, които обаче не бяха никакво препятствие за портфейла на масово плащащите с дебитни и кредитни карти украински клиенти“, каза ресторантьор от Ахелой. 

От около седмица на летището в Бургас кацат чартърни самолети с първите туристи от Великобритания. На територията на Слънчев бряг вече има около 1000 гости от Албиона, които обаче нямат нищо общо като манталитет с украинците. Те не излизат от хотелите си и се възползват най-вече от алкохола, който им се предлага ол-инклузив заедно с храната и леглата. На тези туристи заетите с търговия и услуги не могат да разчитат, тъй като те почти не напускат пределите на своите бази и не се интересуват от нашето море и плажове.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не казвам че не трябва да се помага на нуждаещите се,. НО! тези украинци по хотелите 90% от тях не са от хората които нямат средства и се нуждаят от помощ, та държавата да им плаща почивката на морето! То си пролича, тия дето имат пари като им казаха че ще ги местят по станциите се изнесоха от държавата с скъпите си автомобили.
0
 
 
Еми, зимата като дойде, държавата да ги настани по Банско, Боровец и Пампорово и да им плаща сметките. Няма лошо. Иначе дай им да ни плюят и да недоволстват.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: