Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Голям успех: Българин с IQ рекорд
Автор: Екип Varna24.bg 20:28 / 18.04.2022Коментари (0)930
©
Българинът Христо Василев е поставил рекорд на тест на Менса - най-старата международна организация на хората с високо IQ. Той се е справил без грешка и е изкарал 156 точки от 156 възможни. 

Тестът е с 45 въпроса. Явилите се имат 30 минути на разположение, за да се справят с тях. Въпросите се водят психологическо изследване. Има матрици без числа и текст. Поле от 9 квадратчета и различни зависимости, предимно движения и взаимодействия на фигурите. "По-лесните въпроси дават повече точки, а по-трудните по-малко, защото е немислимо да дадеш грешка на нещо лесно, а за най-сложните е допустимо да се допускат 1-2 грешки“, каза пред "Телеграф“ Василев. Той обяснява, че персентилът (процентите) се определят не само от броя точки. Взема се предвид и възрастта на участника. Затова невинаги персентил 100 се получава при 45 верни отговора. За възрастта на Василев летвата е по-ниска. Така той събира максимумът точки. 

Сдружението на хората с най-висок коефициент на интелигентност е основано в Англия през 1946 г. Началото в България е поставено през 1991-ва, когато са проведени първите тестове у нас. През 1992 година Менса-България е регистрирана като сдружение. Оттогава над 2000 души са решили теста на ниво, позволяващо им членство в сдружението. "За да получиш покана за членство в Менса, минимумът по новите правила е 148 точки. По предишните правила са били до 200 точки“, споделя Василев. Той е нов член. Положил е изпита си през октомври, но резултатите от психоложката излизат чак декември. След това му изпращат онлайн покана и картата за членство. 

"Всекидневно от години решавам IQ тестове, но не с цел да се готвя. Това е част от живота ми. По този начин тренирам мозъка си нонстоп. Те са дори на по-високо ниво от това за Менса“, споделя рекордьорът. По думите му, докато тестът на Менса изследва определен вид зависимости до определена сложност, то IQ тестовете са много и има и по-сложни. "В някои случаи може да трябва да намерят 4 неизвестни, като фигурите се превръщат в числа и това трябва да стане за секунди, след като е стартирал  IQ тестът“, допълва рекордьорът. 

Според Василев при всяко кандидатстване за работа освен специфичната материя е хубаво човек да полага и IQ тест, за да се прецени начинът му на мислене. "Ако хората се убедени, че човек е интелигентен, това е предпоставка да навлезе в спецификата на нещата. Само интелект и само знания не вървят едно без друго. Когато човек кандидатства за работа, той трябва да е запознат и със спецификата. В повечето компании се дава IQ тест, за да се види интелектът на човек, за да се види каква му е логическата мисъл, не само знанията“, споделя той. 

Рекордьорът се занимава и с шах. Последните месеци играе срещу компютърния максимум elo 3200. Ботът е трудно да се матира. За статистиката най-високото elo е на норвежеца Магнус Карлсен, който е 2856. По думите на Василев шахът помага за логическото мислене и ума, но по малко по-математически тип. "Там са определен тип логически зависимости, има много изчисления. Затова малко разваля формата за друг тип логически зависимост. Шахът не помага за теста за Менса, с тях няма връзка“, смята той. За тренирането на мозъка му помагат и по-сложните филми. Често гледа психотрилъри, които се разплитат трудно. Пише и стихове, но ги е представял само пред близки. Завършил е бакалавър "Финанси“ и магистър "Международна сигурност“. Работил е в държавната администрация. 

В Менса членуват от академици до среднисти. Образованието на човека не е определящо. "На някои биха им се сторили странни хората в Менса, те са по-различни. IQ-то може би променя личността на човека. Помага му да надрасне някои неща. Те са по-разхвърляни и хаотични, често в разговор преливат от тема в тема. Хаосът е основното нещо, заради което имат този резултат“, сподели Василев. По думите му, ако мисълта на човек по принцип тече праволинейно, трудно ще долови в теста на Менса или друг тест, като гледа фигури, да направи взаимовръзката между тях. Мисленето му трябва да е по-хаотично. 

Василев членува и във Фесйбук група "IQ приятели“, в която не всички са членове на Менса.

Те се събират в столичен мол, където играят боулинг, сядат на заведение. "Хората са със сходен интелект и IQ, но са различни личности. Повечето са от сферата на компютърните технологии - програмисти, софтуерни инженери“, разказа още рекордьорът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: