Голяма част от медицинските сестри в България са в пенсионна възраст

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:47 / 17.05.2023
357
Средно по 1000 медицински сестри на година напускат здравната ни система по различни причини. Действащите медицинските сестри у нас са 24 281, като една трета от тях са над 65-годишна възраст. Това заяви в ефира на БНР Милка Василева, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

По думите й проблемът е световен, Проблемът е много сериозен и е дошло последно време да се намерят решения, за да се запази медицинският персонал, поясни тя. Според нея положението с кадровия дефицит е сериозно.

Василева посочва, че медицинските сестри са претоварени. Професията е недооценена и отново излиза въпросът за заплащането на труда, допълни тя.

Имахме 168 болници някога и 53 000 медицински сестри. В момента имаме 368 лечебни заведения и 24 000 медицински сестри. Всеки може да прецени на колко места работят колегите, за да може да имаме някакво здравеопазване. Стартовата заплата на медицинските сестри трябва да е равна на три минимални заплати за страната, смятат от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, изтъкна Василева.

Нестабилната политическа ситуация има огромно отражение върху системата на здравеопазването, каза още тя.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).