Голяма трагедия край гръцките брегове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:38 / 25.12.2021
869
Най-малко 16 души са загинали, тъй като лодката им се е преобърнала край гръцкия остров Парос в Егейско море, при третото морско бедствие с участието на мигранти тази седмица, съобщи гръцката брегова охрана, цитирана от Reuters.

Властите предприеха операция за търсене и спасяване през нощта северозападно от Парос. В района са разположени въздушни и морски съдове, съобщи бреговата охрана.

Гърция е един от основните маршрути към Европейския съюз за мигранти и бежанци от Африка, Близкия изток и извън него, въпреки че потокът намалява от 2015-2016 г., когато повече от един милион души преминаха през страната към други държави от ЕС.

Гръцката информационна агенция ANA-MPA съобщи, че телата на 12 мъже, три жени и бебе са открити от района.

Смята се, че на борда на лодката е имало 80 души, за който според бреговата охрана се смята, че са тръгнали към Италия от Турция.

Не са ясни обстоятелствата, при които плавателният съд се е преобърнал.

Янис Плакиотакис, министър на корабоплаването на Гърция, каза, че бандите за трафик на хора са отговорни за бедствията.

Бандите са безразлични към човешкия живот, тъпчат десетки хора, без спасителни жилетки, в плавателни съдове, които не отговарят на най-основните стандарти за безопасност, каза той в писмено изявление.

По-рано в петък гръцките власти съобщиха, че са извадили 11 тела от мястото на друго корабокрушение, когато лодка с мигранти потъна край необитаем остров в Южна Гърция в четвъртък.

Други 90 души бяха спасени при тази операция. Бреговата охрана каза, че първоначалната информация предполага, че тези мигранти също са плавали към Италия.

През нощта между вторник и сряда лодка, за която се смята, че е превозвала до 50 мигранти, потъна край остров Фолегандрос, десетки се смятат за изчезнали.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Удрят по джоба на шофьорите с драстично увеличение на годишните т...
Поредна фишинг измама: Хакерите са все по-изобретателни, как да с...
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Проф. Костадин Ангелов към ПП: Питайте си вашите хора, защо подпи...
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).