Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Горан Благоев: Светият синод се е превърнал в отворена врата за руското хибридно влияние в България
Автор: Екип Varna24.bg 22:05 / 06.12.2022Коментари (0)848
©
Светият синод се е превърнал в отворена врата за руското хибридно влияние в България. Това каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" Горан Благоев, заместник-председател на ПП "Републиканци за България“, автор и водещ на предаването "Памет без давност"

"Посещението на външния министър на Московската патриаршия волоколамския митрополит Антоний не е от най-показателните, макар че не дава добър знак, защото не става ясно това посещение съгласувано ли е с държавните органи. Посещение на духовник от такъв висок ранг винаги се съгласува между Българската православна църква и съответните институции. Въпросът е дали това нещо е съгласувано, ако да, каква е била позицията на тези институции. въпросът е как това нещо стои спрямо обвинението спрямо квалификацията на Русия, че ние сме неприятелска държава", обърна внимание той.

Благоев посочи, че митрополит Антоний няма забрана за пътуване в ЕС, както неговият шеф руският патриарх Кирил. По думите му не трябва да се забравя, че Антоний идва по покана на Българската православна църква или най-малкото с нейното съгласие. Гостът подчерта, че Светият синод се е превърнал в отворена врата за руското хибридно влияние в България и ДАНС трябва да наблюдава действията и поведението на част от българските митрополити. Той изтъкна, че не е за подценяване какво прави Светият синод по отношение на руското влияние в България, това е немаловажен проблем.

"Появяват се информации, че Антоний е дошъл да натиска Българската православна да приеме признаването на Македонската архиепископия от страна на Сръбската църква. Докато нямаме официална позиция, аз бих се въздържал да коментирам. Една такава визита буди доста притеснения, имайки предвид, че нашата църква е под много силно руско влияние. Дали Русия ще ни натиска да признаваме Македонската архиепископия на базата на признаването на Сръбската църква, не бих се учудил", коментира Благоев.

"Аз се опасявам, че нещо друго се заформя. Имайки предвид, че се прокрадна информация, че представителят на Московската патриаршия в България ще бъде представител на Московската патриаршия и за Македония. Но се опасявам, че Москва ще използва точно тази връзка за влияние и в двете държави и то съвсем не добро влияние за България и Македония", смята той.

Цоня СЪБЧЕВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: