Горанов: Покрили сме критериите за влизане в чакалнята на еврозоната

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
15:36 / 02.12.2016
1786
България е покрила критериите за влизане в чакалнята на еврозоната, но за да влезем, е необходима и политическа подкрепа от големите държави в ЕС. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпроси на Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Министърът добави, че няма фиксирана дата за еврозоната, нито е добра тактика да се настоява. И добави, че колеги министри от други държави давали съвети подготовката за влизането в чакалнята на еврото да се извършва "без много да се бие тъпана". Пътят е да убедим европейските си колеги, че можем да спазваме правилата и че развитието на нашата държава е устойчиво, обясни Горанов.

В отговор на друг въпрос, свързан с присъединяването на България към Европейския банков съюз, Горанов припомни, че само един от стълбовете на тази структура работи - единен надзорен механизъм. Вторият - за преструктуриране, стартира в началото на 2016 г. За европейската схема за гарантиране на депозитите в момента текат дискусии от съвета на ЕС, обясни министърът. 

Той посочи, че след стрестеста на банките в България в момента се проверява как работят БНБ и Комисията за финансов надзор. Очаква се Световната банка и МВФ да са готови с този анализ през юни догодина. 

"Тази програма е изчерпателен анализ, който включва оценка на финансовата стабилност и развитие, която ще докаже готовността ни за участие в Европейския банков съюз, каза Горанов. И отправи препоръка към следващите финансови министри да продължат политическите консултации с големите държави в ЕС, тъй като кандидатстването за банковия съюз трябва да бъде един от основните приоритети.

Източник: в. 24 часа


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).