Горски и ловни стопанства от Североизтока готови срещу африканската чума

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:21 / 03.07.2018
1429
13 горски и 5 ловни стопанства от Североизтока са готови за отпор срещу африканската чума. Това стана ясно на работна среща във Варна на заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев с ръководството на Североизточно държавно предприятие.

Директорът на СИДП, инж. Веселин Нинов, запозна зам.-министъра с мащабната разяснителна кампания сред ловните дружини и стопанисващите дивечовъдни участъци по повод опасността от пренасяне и разпространение на африканска чума по свинете от съседни страни у нас, съобщава Монитор.

"Проведохме поредица от срещи, които продължават и в Тервел, а след това и в Добрич. Наясно сме, че поради близостта си до границата с Румъния нашите стопанства първи ще поемат удара, ако африканската чума влезе на българска територия с диви прасета от съседна територия", отчете шефът на СИДП.

Той посочи още, че стопанствата работят съвместно по превенция на заболяването с експерти от регионалните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните.

Директорът на РДГ-Варна, инж. Тодор Гичев от своя страна уверил зам-министър Добрев, че заедно с ветеринарните власти се организират специализирани обучения за ловци, които трябва да са подготвени да реагират в случай на преминаване на заболяването на територията на страната.

Заместник-министърът е запознал всички участници в срещата с мерките за недопускане, превенция и контрол на заболяването. На нея е обсъдено и изпълнението на планираните добиви на дървесина и възобновяването на издънковите дъбови гори. Специален акцент е поставен и върху системната контролна дейност в обхвата на СИДП за предотвратяване на нарушенията в горите – бракониерски лов, билкосъбиране и дърводобив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).