Готова ли е за еврото банковата система в България?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:43 / 10.05.2022
822
Коалиционно съгласие по повод приемането на еврото и прогнозната дата 1 януари 2024 година.

Не е реалистично да приемем толкова скоро общоевропейската валута, смята финансистът Георги Кадиев.

"Причините – няма да се справим с инфлацията, която е чувствително по-висока от трите най-ниски в ЕС. В момента средната инфлация за еврозоната е около 7,6 изчезна миналия месец при нас 12,4, като има държави в еврозоната, които са с по висока инфлация от нашата и второ цялата ни икономика не е готова. Има много работа, която трябва да се свърши в тези 2 години преди приемането, докато сме в чакалните. Нищо не е свършено, включително и от фирмите на най-ниско ниво. Промяна на счетоводство, промяна на софтуери. Банковата система не е готова, нищо не е направено“, каза Кадиев пред bTV.

Според проф. Любомир Дацов, който е бивш финансов зам.-министър, коментира чисто механичното сменяне на банкнотите.

"Дискусията, която се получи, е дискусия за технически документ, който казва на коя дата, кой какво прави, за да бъдат сменен технически банкнотите, купюрите на лева с евро и покрай това техническо упражнение просто трябва да бъде обмислено как се представят на хората тези неща, как банките взаимодействат с търговските вериги. Как става самата смяна, което е абсолютно технически проблем. Изведнъж той стана политически. Ако ви задавам въпроса точно какво послание отправят към хората и към партньорите ни в Европа, ще вдигнем рамене, защото тези стъпки напред назад и този ажиотаж, който се създава, абсолютно не е положителен. 

Не може с мерки, които в голямата си част помпат бюджетни разходи или намаляват данъци, да създават допълнителен дефицит и да твърдиш, че правиш антиинфлационна политика. Всъщност повечето от мерки, които поне излязоха в медиите, оказват натиск върху инфлацията, а не са антиинфлационна политика. И от тази гледна точка действително има проблем. Аз смятам, че ако има политическо съгласие. До 2024 година може да бъде свършена много работа“, заяви Дацов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (409):
27.04.2024 Обявиха кредитния рейтинг на България 
24.04.2024 Симеон Дянков категоричен: Финансовата политика на Асен Василев бутна България, затова не сме и в еврозоната
24.04.2024 Симеон Дянков: Нито БНБ, нито поредица финансови министри не обясниха какви са ползите от влизането ни в еврозоната
22.04.2024 Атанас Пеканов за България в еврозоната: Беше ясно! Няма да влезем на 1 януари 2025 г. и ето я причината!
22.04.2024 Politico: Руската пропаганда и инфлацията пречат на България да се присъедини към еврозоната през 2025-та
22.04.2024 Еврокомисар Джентилони потвърди подкрепата на Европейската комисия за приемане на България в Еврозоната през 2025 г.
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).