Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Готови са още 24 км от автомагистрала "Струма"
Автор: Екип Varna24.bg 15:45 / 17.12.2018Коментари (4)2853
В изпълнение на програмата на правителството и на приоритетите, които сме си поставили, АМ "Струма“ "порасна“ с 24 км, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при откриването на новоизградения участък. На церемонията присъстваха народни представители, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и кметове.

Министър Аврамова връчи разрешението за ползване на участъка на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. Тя отбеляза, че така се дава шанс на всички български граждани, гостите на страната и транзитно преминаващите да пътуват безопасно по него.

Регионалният министър информира, че в отсечката на АМ "Струма“ от Кресна до Сандански са изградени 25 големи съоръжения, 3 пътни възела и 4 площадки за отдих със санитарни помещения и ТИР паркинги. В бъдеще на тях ще могат да бъдат изградени заведения за хранене и бензиностанции.

Петя Аврамова благодари на строителите за положените усилия, които дадоха възможност за ползването на участъка пет месеца предсрочно, на Агенция "Пътна инфраструктура“ за доброто администриране на процеса и на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за работата в партньорство при доизграждането на АМ "Струма“.

За нас е важно и Северна България  да има магистрала, така че средствата, които бяха отпуснати преди няколко дни в размер на 1,35 млрд. лева за изграждане на участък от АМ "Хемус“ са важни. Ще продължаваме да работим за вертикалните отсечки, за скоростния път "Видин – Ботевград“, защото видяхме, че АМ "Тракия“ даде тласък на развитието на Южна България, заяви министър Аврамова.

Регионалният министър съобщи, че изпълнението на отсечката от магистрала "Струма“ между Благоевград и Крупник е на 40%. В ход са тръжните процедури за участъка през Кресненското дефиле. Има избрани изпълнители за участъците преди и след тунел "Железница“. Очаква се в скоро време да може да се сключи договор и за самото съоръжение.

Работи се усилено, с темпове, които трябва да са по-големи, защото ползваме средства от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура“. С Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията работим като добър екип, каза Петя Аврамова пред представители на медиите.

Председателят на УС на АПИ инж. Глосов изрази очакване комисията, която ще оценява офертите на участниците в процедурата за избор на изпълнител на участъка през Кресненското дефиле да си свърши работата добре и бързо, така че да няма обжалвания. Има 6 месеца срок за проектиране. След това ще започне строителството. Надяваме се това да стане следващата година, така че до края на 2023 г. да бъде завършена цялата магистрала, каза още той.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков каза, че е налице пълно доверие, като е необходимо мобилизиране на усилията, така че 2023 г. да се пътува от София до границата с Гърция за час и половина.

Участъкът Кресна – Сандански е част от проекта: АМ "Струма“ - лот 3.1, лот 3.3 и тунел "Железница“. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020.

С изграждането и на тази отсечка от Кресна до българо-гръцката граница при Кулата ще се пътува по магистрален път, с което се повишава безопасността, удобството при пътуване и се намалява времето за път.

В изграждането на участъка са положени над 300 хил. т асфалт и са монтирани 95 км мантинели от най-висок клас. В отсечката има 3 пътни възела - "Кресна“, "Струмяни“ и "Сандански“, 25 големи съоръжения - мостове, виадукт, надлез над ж. п. линията София – Кулата, селскостопански подлези и надлези.

Изградени са и 4 площадки за отдих с цялостната инфраструктура, включваща паркинги, водоснабдяване, канализация, пречиствателна станция за битови отпадни води и каломаслоуловители за дъждовната канализация. За първи път на площадките има всичко необходимо както за отдих, така и за извършването на търговска дейност от жителите на региона.

При пътен възел "Кресна“ ще се осъществява връзката на новото трасе на АМ "Струма“ с първокласния път I-1/Е-79 София - Кулата. Пътен възел "Струмяни“ е пресечната точка на магистралата с третокласния път III-1081 Струмяни – Берово и осигурява достъпа на жителите от Струмяни, Микрево и още 19 малки населени места в община Струмяни до автомагистралата.

Пътен възел "Сандански“ е в индустриалната зона на града и ще е основната транспортна артерия към него, както и към всички 54 населени места от общината.

            За първи път в проект за строителство на автомагистрален участък е изградена "Интелигентна транспортна система", включваща станции за броене и управление на трафика, видео наблюдение, измерване на теглото на превозните средства и метеорологично наблюдение. Камери за видеонаблюдение са разположени на пътните възли "Сандански“ и "Струмяни“, както и в зоните за отдих. Диспечери от контролния център ще следят случващото се на пътя и при необходимост ще пренасочват трафика чрез пътни знаци с възможност за дистанционно изменение. Монтирани са информационни табла. На четири места са инсталирани преброителни пунктове на трафика, а на две са разположени пътни станции за измерване на теглото на превозното средство в движение. В участъка има и две метеорологични станции, които ще отчитат температурата и влажността на въздуха, типа и количеството на валежите, видимостта на пътя, скорост и посока на вятъра, дебелина на водния слой върху асфалта, точка на замръзване на пътната настилка в зависимост от третирането с луга и други химикали, температурата на повърхността на пътя и 5 см под асфалта. Данните ще дават възможност да се прогнозира кога може да настъпи заскрежаване, заснежаване или заледяване и снегопочистващите фирми ще се информират за необходимостта от обработване на пътната настилка.

            За опазване на биоразнообразието в района са направени пътеки за влечуги, които преминават през водостоците. Изградена е и плътна ограда с обща дължина 17 км, която насочва влечугите към предвидените специално за тях проходи под трасето.

            Изпълнител на лот 3.3 е Консорциум "Струма Лот 3.3“. Стойността на договора е 280 947 614,4 лв. с ДДС. Строителният надзор е на "Пътинвестинженеринг“ ЕООД. Техният договор е за 3 597 793,54 лв. с ДДС.

            Дължината на АМ "Струма“ от Даскалово до границата с Гърция е 150 км. Магистралата е част от коридор "Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава трафикът за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

            Със средства от ОП "Транспорт“ 2017-2013 са изградени общо 69 км от АМ "Струма“ в отсечките Долна Диканя - Дупница /16,78 км/, Дупница - Благоевград /37,48 км/ и Сандански - Кулата /14,7 км/. С финансиране от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 продължава строителството и на останалата част от трасето.



Още по темата: общо новини по темата: 41
20.02.2024 »
20.02.2024 »
20.02.2024 »
20.02.2024 »
30.05.2023 »
19.05.2023 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.12.2018 г.
0
 
 
Поздравления за премиера, това е страхотна новина! Браво, тази отсечка е много важна и ключова
Aнонимен
на 19.12.2018 г.
0
 
 
Браво на Бойко, така се прави! За това той отново показа, че е голям лидер, човек и премиер
Aнонимен
на 19.12.2018 г.
0
 
 
Наистина страхотни новини, имаме си един УНИКАЛЕН премиер и това си е! НЯМА ДВА СПОРА ПО ВЪПРОСА!
Aнонимен
на 19.12.2018 г.
0
 
 
Слава на Бойко! Сега ще си имаме хубав и нов път! Така трябва, само поздравления и силен РЕСПЕКТ!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: